Grieks parlement keurt besparingsplan goed

06/05/10 om 18:19 - Bijgewerkt om 18:19

Er kwamen duizenden manifestanten op straat. Donderdagavond was het weer onrustig in Athene.

Het Grieks parlement heeft donderdagnamiddag het besparingsplan goedgekeurd dat de regering heeft opgesteld in ruil voor de Europese steun.Duizenden manifestanten verzamelden in Athene. Donderdagavond trad de politie met traangas en de wapenstok op tegen demonstranten.

De Griekse premier George Papandreou benadrukte tijdens het debat in het parlement dat de toekomst van Griekenland op het spel stond.

Tijdens de stemming zetten 172 van de 296 aanwezige parlementsleden het licht op groen voor de besparingen, terwijl er 121 tegenstemden en drie zich onthielden.

De forse bezuinigingen ter waarde van 30 miljard euro komen er ter compensatie van de 110 miljard euro aan noodleningen van de landen van de eurozone en van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Weer onrustig

Tijdens de stemming verzamelden zich ongeveer vijfduizend mensen voor het parlement. Op initiatief van het communistisch vakbondsfront kwamen een zesduizendtal demonstranten samen op een ander plein in het centrum van de Griekse hoofdstad, zo meldde de BBC.

Het parlementsgebouw was na de zware rellen van woensdag, waarbij drie doden vielen, afgezet door een cordon van (oproer)politie.

Donderdagavond kwam het weer tot ongeregeldheden toen de politie demonstranten die betoogden voor het parlement met traangas uiteendreef.

Lees meer over:

Onze partners