Grieks parlement draait geldkraan dicht voor Gouden Dageraad

Gouden dageraad-leider Nikolaos Michaloliakos © Reuters

Het Griekse parlement heeft de subsidies voor de fascistische partij Gouden Dageraad stopgezet. Negen van de achttien volksvertegenwoordigers van de partij zijn beschuldigd van lidmaatschap van een criminele organisatie.

De maatregel gaat meteen in. Partijleider Nikos Michaloliakos en twee andere volksvertegenwoordigers zitten sinds begin oktober opgesloten.

In oktober al stemde het parlement in met de opheffing van de immuniteit van de politici. Dat gebeurde in de nasleep van een steekpartij, in september, waarbij een linkse rapper omkwam en waarvan een partijlid beschuldigd wordt. De partijleiding ontkent echter elke betrokkenheid.

Aanhang daalt niet

Het logo van de partij lijkt op de swastika van de nazi’s, en de partijleden zeggen Adolf Hitler te bewonderen. De angst voor illegale immigratie en woede over de lange recessie en de hoge werkloosheid in Griekenland heeft de partij geen windeieren gelegd. Bij de verkiezingen van vorig jaar werd Gouden Dageraad de vijfde grootste partij, met bijna 7 procent van de stemmen. Uit recente opiniepeilingen blijkt dat hun aanhang, ondanks het juridische en politieke optreden, niet afgenomen is.

Twee maanden terug werd de wet goedgekeurd die het mogelijk maakt de subsidies stop te zetten. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content