Grieks neonazistisch parlementslid wil ‘immigranten uit ziekenhuizen sleuren’

Gouden dageraad-leider Nikolaos Michaloliakos © Reuters

Als het van de Griekse neonazistische partij Gouden Dageraad afhangt, vliegen alle immigranten en hun kinderen uit de Griekse ziekenhuizen.

“Als Gouden Dageraad na de verkiezingen in het parlement blijft, zal de partij binnenvallen in ziekenhuizen en crèches”, belooft parlementslid Ilias Panagiotaros. “Ze zal alle immigranten en hun kinderen op straat gooien, zodat Grieken hun plaats kunnen innemen.” Deze harde belofte maakte Panagiotaros tijdens een partijbijeenkomst in Athene. Een belofte die onthaald werd op luid applaus, dat meldt The Guardian.

Eigen volk Medische goederen en bedden zijn momenteel schaars in de Griekse ziekenhuizen. De directeur van het algemeen ziekenhuis Nikea, Theodoros Roupas, vroeg onlangs dat dokters alle niet-essentiële behandelingen zouden stopzetten. Het ziekenhuis had een tekort aan handschoenen, naalden en gaas. Hij trok zijn vraag echter snel terug, omdat hij nieuwe voorraden gevonden had. “We stevenen af op een echte crisis in de gezondheidszorg”, zegt dokter Panaghiotis Papanikolaou, chirurg in het Nikea-hospitaal.

De neonazistische partij Gouden Dageraad kwam daarop met een voorstel. Ze wil bedden en middelen vrijmaken voor haar eigen volk door alle allochtone patiënten, volwassen en kinderen, op straat te zetten. Ze trekt meteen ook de lijn door naar kindercrèches, waar Griekse kinderen de plaats moeten innemen van allochtone kinderen. Gouden Dageraad maakt daarmee een belofte die perfect in haar harde discours past, dat ze niet zelden kracht bijzet met geweld.

Eigen volk² “De nieuwe gouden dageraad van het hellenisme komt eraan. Voor zij die ons land verraden, is de tijd van de vrees aangebroken”, zei partijvoorzitter Nikos Michaloliakos na de verkiezingen in mei, waar zijn partij 7% van de stemmen haalde. “De strijd is aangebroken. Binnen het parlement. En erbuiten.”

De boodschappen van Gouden Dageraad roepen regelmatig op tot strijd. Strijd tegen de traditionele partijen, tegen landsverraders en tegen illegale immigranten. En dat neemt de partij ook letterlijk. In het verleden werden regelmatig partijleden opgepakt na geweld tegen allochtonen. Michaloliakos ontkent echter dat zijn partij klopjachten organiseert op immigranten. Ze ’tolereert’ het enkel. “Ons standpunt is kristalhelder. Alle immigranten moeten Griekenland uit”, zei Michaloliakos nog tegen het Amerikaanse SBS.

De partij stelt ook voor dat er landmijnen gelegd worden op de grens met Turkije om illegale immigratie tegen te houden. Buitenlandse misdadigers moeten bovendien opgesloten worden in speciale kampen.

Blood and Honour Iemand hoeft maar naar een partijbijeenkomst te kijken om te merken dat Gouden Dageraad haar mosterd bij het nazisme gehaald heeft. De nazigroet, een partijlogo dat verdacht veel lijkt op een swastika, nationalistische slogans en Hitleriaanse speeches. “Het volk. Het leger. Het nationalisme”, “Heil Gouden Dageraad. Heil de leider. Heil de overwinning” en “Bloed. Eer. Gouden Dageraad” zijn slogans die regelmatig weerklinken bij massabijeenkomsten.

Bij een persconferentie na de verkiezingen in mei kreeg een Griekse journaliste verwijten naar het hoofd geslingerd toen ze weigerde op te staan wanneer ‘leider’ Michaloliakos het lokaal binnenstapte. De leidercultus is sterk aanwezig bij de Gouden Dageraad. Dat blijkt ook uit de toespraken die Michaloliakos regelmatig houdt. Met gebalde vuisten steekt hij donderpreken af vanachter een spreekgestoelte, voorzien van het partijlogo op een bloedrode achtergrond.

Economisch herstel?

Michaloliakos wil Griekenland terug op de kaart zetten binnen Europa. Hoe hij het economische herstel echter wil aanpakken, blijft vaag. De oplossing lijkt volgens hem bij de immigranten te liggen, zowel bij de legale als de illegale. Geef Griekenland terug aan de Grieken en dan lukt het wel. Besparingen, belastingen of hervormingen zijn allemaal uit den boze voor de Gouden Dageraad.

De partij is echter niet anti-Europa, maar wil dat de Europese Unie zich niet langer moeit met Griekenland. Gouden Dageraad is geen voorstander van Europese hulp, noch van opgelegde hervormingen.

Kweekvijver voor fascisme
“De Griekse maatschappij is momenteel een broeihaard voor extreemrechts”, zegt Grieks professor politieke wetenschappen Nicos Demertzis aan The New York Times. “De crisis maakt de Grieken vatbaar voor racisme, populisme en nationaal socialisme.”

Gezien het degelijke verkiezingsresultaat in mei en de blijvende achteruitgang van de Griekse situatie, is het niet uitgesloten dat de Gouden Dageraad haar resultaat bevestigt bij de verkiezingen van aanstaande zondag. Het valt enkel af te wachten of ze haar resultaat nog verbetert en wat dat betekent voor de Grieken en de Europese Unie. (GM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content