Griekenland zet deuren van gesloten opvangcentra open voor asielzoekers

© REUTERS

Griekenland zet de deuren van de gesloten opvangcentra open voor asielzoekers die in afwachting van hun uitwijzing naar Turkije te lang moeten wachten op de behandeling van hun asielaanvraag. Ondanks het Europees-Turkse akkoord, komen er maandelijks nog steeds 3.000 mensen aan.

Griekenland heeft besloten om asielzoekers na 25 dagen in bewaring de toestemming te geven om de kampen te verlaten, zo deelde de woordvoerder van het orgaan voor de coördinatie van het migratiebeleid SOMP mee. De maatregel moet de overvolle detentiecentra wat ontlasten. Ngo’s laken de levensomstandigheden in die kampen. De vluchtelingen moeten wel op de eilanden blijven en moeten ter beschikking blijven in afwachting van een terugkeer naar Turkije.

Kans op bescherming is klein

Europa sloot vorige maand een deal met Turkije die ervoor moet zorgen dat nagenoeg alle sinds 20 maart aankomende vluchtelingen in Griekenland worden teruggestuurd naar Turkije. De vluchtelingen krijgen wel eerst recht om asiel aan te vragen, maar de kans op bescherming is miniem omdat Griekenland Turkije als veilig derde land beschouwt, een status die mensenrechtenorganisaties ten stelligste betwisten.

Sinds de inwerkingtreding van het akkoord op 20 maart heeft het overgrote deel van de inkomende vluchtelingen daadwerkelijk asiel aangevraagd. Het zou gaan om ongeveer 7.500 mensen. Dankzij de komst van een honderdtal Europese asielexperts, een kwart van het beloofde dispositief, hebben de Griekse autoriteiten vorige week de behandeling van “verscheidene honderden” asielaanvragen aangevat, aldus SOMP. De volgende terugkeeroperaties vinden plaats wanneer er voldoende mensen zijn die geen asiel hebben aangevraagd of wiens asielaanvraag is verworpen.

Er komen nog steeds 3.000 mensen per maand aan

Op 4 april werden al 325 mensen teruggebracht die officieel geen asiel hadden aangevraagd. SOMP stipt ook aan dat er ondanks het Europees-Turkse akkoord nog steeds gemiddeld honderd mensen per dag aankomen. Dat komt nog steeds neer op 3.000 per maand.

Intussen zitten nog steeds meer dan 50.000 migranten en vluchtelingen vast in het land. De situatie in Griekenland wordt er volgens SOMP niet makkelijker op als “parallel het Europese spreidingsplan voor vluchtelingen die arriveerden voor 20 maart niet sneller wordt uitgevoerd”. (Belga/NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content