Griekenland wil besparingen twee jaar uitstellen

23/06/12 om 16:25 - Bijgewerkt om 16:25

De nieuwe regeringscoalitie in Griekenland wil minstens twee jaar uitstel voor de toepassing van het saneringsplan, opgelegd door de geldschieters van de Europese Unie (EU) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Griekenland wil besparingen twee jaar uitstellen

© Reuters

De nieuwe regeringscoalitie in Griekenland wil minstens twee jaar uitstel voor de toepassing van het saneringsplan, opgelegd door de geldschieters van de Europese Unie (EU) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dat blijkt uit een officieel document.

Het doel zou zijn de budgettaire doelen te halen "zonder een bijkomende daling van de lonen, pensioenen en overheidsinvesteringen", stelt het document, waarin eveneens sprake is van een opschorting van de ontslagen bij de staat en middelen voor de werkloosheidsuitkeringen.

"Het doel is ontslagen van voltijds personeel te vermijden, aanzienlijk te besparen op werkingskosten en minder bureaucratie te creëren", klinkt het.

In het memorandum dat de Grieken tekenden met de geldschieters beloofde Athene het aantal ambtenaren met 150.000 terug te schroeven, waarvan 15.000 dit jaar. De nieuwe Griekse regering wil daar nu op terugkomen.

Ook de plannen voor het snijden in het minimumloon en de maatregelen om ontslagen te vergemakkelijken zouden worden herbekeken. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners