Griekenland weert illegalen met nieuwe ‘Berlijnse Muur’

© Reuters

Griekenland is begonnen met de bouw van een omstreden hek aan de grens met Turkije.

Ondanks internationale kritiek is de Griekse regering met de oprichting van een elf kilometer lang hek langs de grens met Turkije begonnen. De barrière tegen illegale vluchtelingen zou begin september dit jaar klaar zijn.

Aanvankelijk wilde de regering in Athene bijna de hele grens over 200 kilometer afsluiten. Als voorbeeld gaf ze de grensafscheiding tussen de VS en Mexico. Na protesten werd het bouwproject aanzienlijk ingekrompen.

“We kunnen niet toelaten dat Griekenland een soort transitland voor illegale migranten wordt”, zegt de Griekse overheid bij de start van de werken in het grensdorp Nea Vyssa. Vorig jaar zijn er 54.974 migranten uit Turkije naar Griekenland gekomen.

3 miljoen euro

De bouw zou drie miljoen euro kosten, door de Griekse begroting betaald. In december 2011 had de bevoegde EU-Commissaris voor Binnenlandse Zaken, Cecilia Malmström, geld uit het EU-fonds voor de bouw geweigerd. De afrastering zal de vluchtelingenstroom niet stoppen, luidde de motivering.

Via de grens tussen Turkije en Griekenland glipten al honderdduizenden vluchtelingen uit Azië en Afrika illegaal de Europese Unie binnen. Met de afscheiding langs een “zwak punt” aan de grensrivier Evros wil Athene de vluchtelingenstroom beperken. Daar volgt het grensverloop niet helemaal de rivier, maar maakt een grote boog in Griekse richting naar het stadje Orestiada.

In 2010 kwamen 128.000 migranten naar Griekenland. De voorbije vier jaar waren het er in totaal 512.000. Sinds enkele maanden patrouilleren aan de grens naast Griekse ambtenaren ook tientallen agenten van het EU-grensagentschap Frontex. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content