Griekenland: Syriza-dissidenten scheuren zich af en richten nieuwe fractie op

21/08/15 om 11:16 - Bijgewerkt om 11:43

25 Griekse parlementsleden van de regerende partij Syriza van ontslagnemend premier Alexis Tsipras scheuren zich los van de partij en richten een eigen parlementsfractie op.

Griekenland: Syriza-dissidenten scheuren zich af en richten nieuwe fractie op

Panagiotis Lafazanis © Belga Image

De nieuwe fractie heet Laiki Enotita (LAE) of Volkseenheid en staat onder leiding van Panagiotis Lafazanis. De fractie is meteen de derde sterkste in het Griekse parlement, na Syriza met nog 124 zetels en de conservatieve Nea Dimokratia met 76 afgevaardigden maar voor To Potami en Gouden Dagenraad met elk 17 parlementsleden.

Er heerst binnen Syriza, dat in januari de verkiezingen won dankzij de belofte een einde te maken aan de zware besparingen in Griekenland, al een tijdje onvrede over de gang van zaken. Alexis Tsipras krijgt het verwijt dat hij zijn verkiezingsbeloftes niet nakomt. De dissidenten zijn gekant tegen het nieuwe hulpprogramma voor Griekenland.

Premier Tsipras kondigde donderdag zijn ontslag en vervroegde verkiezingen aan, al is het nog niet helemaal zeker of die verkiezingen er ook komen. (Reuters/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners