Griekenland ontslaat 15.000 ambtenaren

Het Griekse parlement heeft een nieuwe reeks besparingen goedgekeurd. Daardoor zou het ambtenarenbestand met 15.000 worden ingekrompen.

Het Griekse parlement heeft een nieuw pakket besparingsmaatregelen goedgekeurd. Het gaat onder meer om de afvloeiing van 15.000 ambtenaren tegen eind 2014, onder wie 4.000 reeds dit jaar. De goedkeuring van de besparingsplannen was een voorwaarde voor het bekomen van in totaal 8,8 miljard euro nieuwe noodhulp van de internationale geldschieters, de eurozone en het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

De nieuwe wet kwam er na een woelige zitting in het parlement. Van de 292 parlementsleden stemden er 168 voor en 123 tegen. Ondertussen betoogden buiten 800 mensen tegen de nieuwe besparingsmaatregelen.

Belastingontduiking

Het meest opvallende punt is het ontslag van 15.000 ambtenaren. Het gaat vooral om mensen wiens departement wordt afgeschaft. Heel wat overheidsdiensten worden immers gesloten in het nieuwe plan.

Daarnaast komt er meer concurrentie voor vrije beroepen en zal de overheid werk maken van het innen van achterstallige belastingen en sociale bijdragen bij de gezinnen en de ondernemingen. Griekenland mist heel wat geld door de wijdverspreide belastingontduiking. (AVE)


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content