Griekenland moet 2 miljard euro extra besparen

22/08/12 om 02:36 - Bijgewerkt om 02:36

De besparingen zijn nodig om belastinginkomsten te compenseren die tegenvallen door de crisis. In plaats van 11,5 miljard euro moet Athene nu 13,5 miljard wegsnoeien.

Griekenland moet 2 miljard euro extra besparen

© Reuters

Griekenland moet de komende 2 jaar nog 2 miljard euro aan bezuinigingen doorvoeren om te voldoen aan de eisen die verbonden zijn aan de ontvangen steun van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dat heeft een hoge functionaris van het Griekse ministerie van Financiën gezegd.

Negatieve effecten

Tot dusver werd ervan uitgegaan dat een bedrag van 11,5 miljard euro aan bezuinigingen nodig was om de afgesproken 5,5 procent van het bbp aan besparingen te halen. Maar wanneer rekening wordt gehouden met de negatieve effecten van de bezuinigingen op de Griekse economie, stijgt dat bedrag tot 13,5 miljard euro, aldus de functionaris.

Ademruimte

De Griekse premier Antonis Samaras zegt in de Duitse krant Bild dat Griekenland meer tijd nodig heeft voor de hervormingen die van het land gevraagd worden.

"We willen geen extra geld. Het enige dat we willen is een beetje ademruimte, om de economie op gang te kunnen brengen. Meer tijd betekent niet automatisch meer geld." (Belga/TV)

Onze partners