Griekenland krijgt 130 miljard euro aan scherpe voorwaarden

De ministers van Financiën van de eurolanden geven 130 miljard euro aan Griekenland in ruil voor het terugdringen van de staatsschuld tot 120,5 procent van het bbp.

Het akkoord dat de ministers van Financiën van de eurolanden bereikten over het nieuwe reddingsplan voor Griekenland omvat een financiële injectie van 130 miljard euro, de voorwaarde dat Griekenland haar staatsschuld tegen 2020 tot 120,5 procent van het bruto binnenlands product terugdringt en een kwijtschelding door de private obligatiehouders van een deel van de schulden.

De ministers hebben meer dan twaalf uur onderhandeld over het reddingsplan. Er komt zo goed als zeker een versterking van de Europese noodfondsen voor eurolanden in financiële problemen. Dat bleek na afloop van de marathonvergadering van de ministers van Financiën van de eurozone over Griekenland.

Jean-Claude Juncker, de Luxemburgse premier die de vergaderingen van de ministers van Financiën van de eurozone leidt, is “optimistisch” gestemd dat de staatshoofden en regeringsleiders op hun volgende topbijeenkomst op 1 en 2 maart in Brussel een akkoord zullen bereiken over de versterking van de vuurkracht van de Europese noodfondsen.

Geen akkoord over versterking verdedigingsgordels

De ministers van Financiën bereikten nog geen akkoord over de versterking van de verdedigingsgordels van de eurozone, maar er zit naar verluidt beweging in het dossier. Eurocommissaris voor Economische en Monetaire Zaken Olli Rehn liet alvast blijken dat hij gewonnen is voor het combineren van de resterende middelen van het tijdelijke noodfonds EFSF (circa 250 miljard euro) en die van het permanente noodfonds ESM dat midden dit jaar operationeel moet worden.

Duitsland op rem voor versterking ESM

Het ESM beschikt over een capaciteit van 500 miljard euro. Dat bedrag is volgens analisten niet voldoende om grote eurolanden als Italië of Spanje financieel bij te springen. Tal van Europese beleidsmakers pleitten de voorbije maanden voor het optrekken van de middelen, maar Duitsland bleef tot dusver steeds op de rem staan.

Banken en andere private schuldeisers van Griekenland zullen hun inspanning in het kader van het nieuwe reddingsplan voor Griekenland optrekken van 100 tot 107 miljard euro. Dat heeft het International Institute of Finance (IIF) meegedeeld.

Banken schelden 107 miljard euro kwijt

Volgens de slotverklaring van de ministers van Financiën van de eurolanden hebben de private schuldeisers vrijwillig ingestemd met een nominale afschrijving van 53,5 procent op hun Griekse obligaties. Dat komt neer op een totale inspanning van 107 miljard euro, zo meldde het IFF, dat namens de banken de onderhandelingen met de Griekse regering voerde.

Eerder hadden de Griekse regering en het IFF een akkoord bereikt over de kwijtschelding van 100 miljard euro Griekse schulden. De eurolanden drongen echter aan op een bijkomende inspanning van de private schuldeisers om de Griekse staatsschuld tegen 2020 terug te brengen van de huidige 160 procent van het bbp tot ongeveer 120 procent. De Griekse premier Lucas Papademos voerde daarover in de marge van het ministeriële beraad bijkomende onderhandelingen met het IIF.

IMF beslist in maart over bijdrage Het IMF beslist pas in de tweede week van maart over een bijdrage aan het nieuwe reddingsplan voor Griekenland. Dat heeft directeur-generaal Christine Lagarde
gezegd. Volgens de slotverklaring “verwachten” de ministers van Financiën van de eurozone een “aanzienlijke bijdrage” van het IMF in de financiering van het nieuwe reddingsplan van 130 miljard euro. Een precies cijfer wordt niet vermeld.

Bij de vorige reddingsplannen voor noodlijdende eurolanden betaalde het IMF systematisch een derde van de totale publieke steun.

Volgens Lagarde zal de IMF-beslissing afhankelijk zijn van de vooruitgang die Griekenland boekt bij de uitvoering van de hervormingen, maar ook van de versterking van de Europese noodfondsen. Het IMF toonde zich in een uitgelekt rapport alvast somber over het bereikte akkoord.

Euro stijgt op wisselmarkten na aankondiging akkoord

De euro steeg op de wisselmarkten kort na de aankondiging van het akkoord. De Europese eenheidsmunt noteerde tegen 1,3185 dollar om 02.40 uur GMT en steeg naar 1,3287 dollar om 03.10 uur GMT.

De euro won ook terrein tegenover de yen, en klom van 105,36 yen maandag om 19.00 uur GMT naar 105,94 yen dinsdag omstreeks 03.10 uur GMT.

Griekse premier is ‘erg tevreden’ met nieuwe reddingsplan

De Griekse premier Lucas Papademos is “erg tevreden” dat er een akkoord bereikt werd over een nieuwe reddingsplan om een bankroet van zijn land te vermijden. Hij verzekerde ook dat de in ruil voor het plan beloofde hervormingen uitgevoerd zullen worden na de volgende verkiezingen.

“We zijn erg tevreden over het akkoord voor een reddingsplan van 130 miljard euro tot eind 2014, en een bijdrage van 107 miljard euro door de banken en andere private schuldeisers”, aldus Papademos in Brussel.

In ruil voor de steun engageert Griekenland zich om pijnlijke besparingsmaatregelen door te voeren en zijn economie te hervormen.

Steven Vanackere: ‘Een deal die Griekenland perspectief biedt’

“Dit is een akkoord dat Griekenland eindelijk een perspectief biedt”. Zo luidde de eerste reactie van minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) na afloop van de marathonvergadering over een nieuw reddingsplan voor het noodlijdende euroland.

Het akkoord over een reddingsplan van 130 miljard euro zou de Griekse staatsschuld tegen 2020 moeten terugbrengen tot “op een zucht” van de drempel van 120 procent van het bruto binnenlands product, aldus Vanackere.

Vanackere: ‘Einde aan paradox dat wij geld verdienen aan Griekenland’

De extra inspanning van de private aandeelhouders en de overheden, die ook opnieuw in de portefeuille tasten, zal volgens Vanackere voornamelijk gebeuren via het derven van een deel van de opbrengsten die de eurolanden incasseren omdat Griekenland een hogere rente betaalt dan de rente die ze zelf betalen om het geld ter beschikking te stellen van Athene.

“Dat is moreel gesproken ook fair. Zo komt een einde aan de paradox dat wij er geld aan verdienen”, stelde Vanackere. Dat betekent volgens de CD&V-vicepremier dat ook België een deel van die verwachte inkomsten laat vallen, maar de inspanning is “zeker niet van die aard om de begroting te destabiliseren”.

Vanackere: ‘Grieken moeten sterkere aanwezigheid Europese Commissie aanvaarden’

Vanackere erkende dat de Grieken in ruil voor “het duidelijke engagement” van de eurolanden en andere kredietverleners “zware offers” moeten brengen. De Grieken moeten volgens hem ook “een striktere monitoring” en “sterkere aanwezigheid van de Europese Commissie” aanvaarden.

Guy Verhofstadt: ‘Structurele hervormingen blijven uit’

“Het akkoord bestaat grotendeels uit inspanningen van de Griekse bevolking en bedrijven zoals loonmatiging, hogere lasten, een hogere btw, enzovoort. Maar aan het systeem zelf wordt niet geraakt”, klinkt het bij Guy Verhofstadt, de liberale fractieleider in het Europarlement . Zo wordt er volgens Verhofstadt te weinig geraakt aan het “cliëntelistisch” partijsysteem in Griekenland. Hij noemt het een “heel onevenwichtig akkoord”.

Hij waarschuwt ook voor de negatieve houding van de Griekse bevolking tegen de trojka van de ECB, de Europese Commissie en het IMF, dat op de hervormingen en besparingen toeziet. “Die wordt echt gehaat”, zegt de oudpremier in De Ochtend op Radio 1.

Verhofstadt vindt ook dat er te weinig werk gemaakt wordt van een liberalisering van de Griekse markt. Hij pleit voor een grotere privatisering van de staatssector. De opbrengsten uit die privatiseringen zouden bovendien niet enkel gebruikt moeten worden voor het aanzuiveren van de staatsschuld, maar ook voor het aantrekken van nieuwe
privé-investeringen. Verhofstadt pleit tot slot ook voor een grondige hervorming van het belastingssysteem in Griekenland

ECB-voorzitter Draghi: ‘zeer goed akkoord’

De voorzitter van de Europese Centrale Bank, de Italiaan Mario Draghi, verwelkomt het reddingsplan zonder voorgaande voor Griekenland. Een plan van in totaal zowat 230 miljard euro.

“Het is een zeer goed akoord”, verklaarde Draghi aan de pers. Hij benadrukte dat op de uitvoering ervan correct moet worden toegezien.

Nederlandse minister van Financiën: ‘Niets om over te juichen’

Het tweede reddingspakket voor Griekenland is niet zonder risico’s, volgens de Nederlandse minister van Financiën Jan Kees de Jager. Hij zei na afloop van de vergadering met zijn collega’s van de eurozone dat “dit niet iets om over te juichen is”.

“Dit blijft een programma met risico’s.” Hij bedoelde daarmee dat het slagen van het pakket afhankelijk is van hoe de Grieken de maatregelen gaan doorvoeren. Op de vraag of met het goedkeuren van het tweede steunpakket van 130 miljard euro nu een punt is komen te staan achter de Griekse tragedie, antwoordde de minister ontkennend. “Ik heb altijd gezegd dat deze crisis niet op één top of op één avond opgelost kan worden. Maar we hebben belangrijke stappen gezet.”

Jan Kees de Jager: ‘Hoe pijnlijk ook, het is in de Grieken hun belang’

De Jager toonde zich tevreden over enkele punten. Hij wees daarbij onder meer naar het permanente toezicht waaronder Athene komt te staan, en de speciale geblokkeerde rekening voor het geld, zodat Griekenland het geleende bedrag uitgeeft aan die dingen waarvoor het is bedoeld.

De minister hield tijdens het overleg nadrukkelijk de optie open dat er geen akkoord zou komen. “Het vertrouwen moest goedgemaakt worden”, aldus de minister, die sprak van zware onderhandelingen. De Jager erkende dat er veel wordt gevraagd van de Grieken. “Ik realiseer me dat. Maar hoe pijnlijk het ook is, het is in hun belang.” (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content