Grieken willen in eurozone blijven

12/05/12 om 17:26 - Bijgewerkt om 17:26

Acht op tien Grieken wil in de eurozone blijven, zo blijkt uit een peiling. Europees Commissievoorzitter Barroso zei dat Griekenland uit de eurozone moet, als het de opgelegde besparingen niet uitvoert.

De meeste Grieken willen met de euro blijven betalen, zo blijkt uit een peiling op vraag van de Griekse krant To Vima. Van de 1.007 ondervraagde Grieken zegt 78 procent voorstander te zijn om Griekenland in de eurozone te houden, terwijl 12,9 procent zijn brood liever weer met de drachme wil betalen.

De peiling werd uitgevoerd op 9 en 10 mei, na de verkiezingen dus. Zeven op de tien ondervraagden willen dat de politieke partijen toegevingen doen zodat een coalitieregering op poten gezet kan worden, terwijl 22,9 procent opnieuw naar de stembus wil trekken.

Een nieuwe stembusgang zou volgens de peiling uitdraaien op een overwinning voor de linkse partij Syriza, die nu nog de conservatieve partij Nea Dimokratia moet voorlaten.

Reddingsplan

Europees commissievoorzitter José Manuel Barroso zei eerder dat Griekenland de eurozone moet verlaten als het er niet in slaagt zijn budgettaire verplichtingen die zijn genomen in ruil voor het Europese reddingsplan, te respecteren.

"Indien de akkoorden niet worden gerespecteerd, betekent dat dat de voorwaarden er niet zijn om verder te gaan met een land dat zijn beloftes niet nakomt", aldus Barroso tijdens een interview met de Italiaanse zender SkyTG24.

Barroso zegt veel respect te hebben voor de Griekse democratie en het Griekse parlement. "Maar ik moet ook de zestien andere nationale parlementen van de eurozone respecteren die het hulpplan voor Griekenland hebben goedgekeurd".

Akkoorden respecteren

"Iedereen moet de akkoorden respecteren" zei hij. "Het is zoals in een club". "Ik wil niet over één specifiek land spreken, maar indien een land de regels niet respecteert, is het beter dat het vertrekt".

Vijf dagen na de Griekse parlementsverkiezingen, met een overwinning voor de partijen die gekant zijn tegen de bezuinigingskoers die Athene van Europa moet volgen, is er geen regering in zicht. Het ziet ernaar uit dat de Grieken opnieuw naar de stembus zullen gaan. (Belga/AFP/EE)

Onze partners