Grieken trekken opnieuw naar de stembus

20/09/15 om 10:34 - Bijgewerkt om 10:34

Bron: Knack

In Griekenland zijn zondag om 7.00 uur (6.00 uur Belgische tijd) opnieuw de stemlokalen geopend. Het is voor de tweede keer in negen maanden tijd dat bijna tien miljoen Grieken een nieuw parlement kunnen kiezen.

Grieken trekken opnieuw naar de stembus

© REUTERS

Waarnemers verwachten deze keer een spannde strijd tussen het links Syriza en het conservatieve Nea Dimokratia.

De meest recente peilingen geven het Syriza van Alexis Tsipras een kleine voorsprong op de Nieuwe Democratie (Nea Dimokratia), onder leiding van oud-minister Evangelos Meimarakis. Maar geen enkele partij lijkt in de buurt van de absolute meerderheid te komen, waardoor de samenstelling van een nieuwe regering wel eens een lastige opdracht zou kunnen worden.

In de laatste opiniepeilingen kwam Syriza op 26,2 procent tegen 25,1 procent voor Nieuwe Democratie. In een andere peiling liep de voorsprong van Syriza uit met 2,5 procent voor.

Vervroegde verkiezingen

Bij de vorige verkiezingen in januari had Syriza nog 36,3 procent van de stemmen gehaald - goed voor 149 zetels op 300 - dankzij de belofte om een einde te maken aan het harde besparingsbeleid. Maar in juli heeft Tsipras na zes maanden onderhandelen met de eurolanden uiteindelijk toch een nieuw besparings- en hervormingsprogramma moeten slikken, in ruil voor 86 miljard euro aan financiële steun.

Die opvallende bocht vormt de rechtstreekse aanleiding voor deze vervroegde verkiezingen. Tsipras kreeg het nieuwe noodprogramma dankzij de steun van de andere partijen vlot door het parlement, maar zijn eigen Syriza raakte verdeeld en de premier verloor zijn meerderheid.

Moeilijke coalitie

Tsipras heeft al laten weten dat het bij een overwinning weigert in zee te gaan met de conservatieven. De Nieuwe Democratie sluit op haar beurt een samenwerking met Syriza uit.

'Ons doel is om een meerderheid te bewerkstelligen die regeren mogelijk maakt', klinkt het bij Tsipras. 'Maar ook als we die meerderheid niet krijgen zullen we in de eerste formatieronde een regering vormen.'

De stembureaus blijven nog tot 19.00 uur (18.00 uur Belgische tijd) open. Meteen daarna zullen de eerste prognoses op basis van exitpolls worden verspreid. De eerste resultaten worden twee uur later verwacht. (Belga/NS)

Onze partners