Grieken staken tegen stopzetting openbare omroep

13/06/13 om 09:43 - Bijgewerkt om 09:43

In Griekenland zijn omvangrijke stakingen gestart tegen de sluiting van de openbare omroep ERT.

Het openbare leven in Griekenland ligt stil door een protestactie van de vakbonden. Ze reageren hiermee op het verdwijnen van de openbare omroep.

Vooral het openbaar bestuur en het personenvervoer zijn getroffen. De twee grootste vakbonden voor de openbare en privésector (ADEDY en GSEE) hadden opgeroepen tot een algemene staking, maar banken, supermarkten, bedrijven en hotels zijn open. Ook de metro rijdt.

De ministeries blijven dicht. In de hoofdstad Athene staken bovendien de busbestuurders. Ook legden de spoorwerkers het werk neer. Daarnaast kampt de binnenlandse luchtvaart met vertragingen. Tussen 14.00 uur en 16.00 uur lokale tijd zullen bovendien de luchtverkeersbegeleiders staken.

Geen kranten

Ook journalisten staken voor de tweede dag op rij. Er verschenen opnieuw geen kranten. De mediawerkers kondigden aan te blijven staken, tot de regering terugkomt op haar beslissing om de ERT te sluiten.

De Griekse regering besloot letterlijk de stekker uit de openbare omroep te trekken. In totaal staan 2.900 technici, medewerkers en journalisten op straat. Het doel van de regering is een reorganisatie van de omroep naar een kleinere en compactere staats-tv en -radio met 1.000 medewerkers. (Belga/AVE)

Onze partners