Grieken blijven protesteren tegen zware besparingsmaatregelen

05/10/11 om 15:29 - Bijgewerkt om 15:29

Het openbare leven in Griekenland ligt vandaag lam. De Grieken blijven zich verzetten tegen de zware besparingsmaatregelen en houden een 24-urenstaking. De protesten in Athene verlopen grimmig.

Grieken blijven protesteren tegen zware besparingsmaatregelen

© Reuters

De Grieken houden vandaag een 24-urenstaking tegen de zware besparingsmaatregelen. Iedereen doet mee: ministeries, gemeentediensten, scholen, universiteiten, ziekenhuizen en luchthavens. In de hoofdstad Athene raakten betogers slaags met de politie. Zowat 20.000 stakers trokken 's middags door de de hoofdstad en dat verliep niet zonder slag of stoot. Er werden stenen gegooid, waarna de politie traangas afvuurde. De betogers manifesteren tegen de loonmatiging en de belastingverhogingen die de regering in het vooruitzicht stelt.

Ook het minimumloon in de privésector zou omlaag gaan. Gedurende de hele dag blijft het openbaar vervoer in de garage. Scholen, universiteiten en overheidsdiensten blijven gesloten. Op de luchthavens werden alle vluchten geschrapt. De ziekenhuizen moeten het stellen met een minimumbezetting.

Minister van Financiën Evangelos Venizelos tracht intussen de meest acute ongerustheid weg te nemen door te stellen dat Griekenland nog tot half november tijd heeft om alle pensioenen en salarissen te betalen. Er werd al langer vanuit gegaan dat Griekenland in de loop van de maand oktober failliet zou gaan als het niet snel de volgende schijf noodhulp van de EU en het IMF ontvangt.

Op de vergadering van de ministers van Financiën van de eurozone klonk het maandag dat pas in de tweede helft van oktober zal worden beslist over de storting van de zesde schijf. Minister Venizelos voegde er wel aan toe dat Athene nog tot het midden van de maand november voldoende geld in zijn schatkist heeft zitten.

24-urenstaking
Zijn boodschap hield honderden manifestanten dinsdag niet tegen hun blokkade van zes ministeries verder te zetten. Ze protesteren daarmee tegen de snoeiharde besparingsmaatregelen die het land treffen. Vandaag gaan ze een stap verder en wordt op aansturen van de grootste Griekse vakbonden een 24-urenstaking georganiseerd. Het openbare leven ligt ondertussen zo goed als lam. Duizenden trekken door de straten van Athene om hun ongenoegen te uiten.

De ministers van Financiën van de eurozone wachten op een rapport van de experts alvorens ze de acht miljard euro van de volgende schijf noodhulp overmaken. Eerst zou daarover beslist worden op een vergadering op 13 oktober, maar die deadline lijkt nu niet meer haalbaar. Maar als Griekenland het effectief tot half november kan rekken, mag dat geen problemen opleveren.

Extra inspanningen op lange termijn

De financiënministers zeggen onder de indruk te zijn van de besparingsmaatregelen die de Grieken zich getroost hebben en vragen geen extra inspanningen op korte termijn. Wel worden er nog (te grote) tekorten verwacht in 2013 en 2014. Voor die jaren dienen de Grieken wel nog nieuwe saneringen door te voeren. (Belga/INM)

Onze partners