Gratis trackingdienst voor passagiersvliegtuigen na ramp met MH370

De schaduw van een P3 Orion die deelneemt aan de zoektocht naar vlucht MH370 in de Indische Oceaan. © REUTERS
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

De Britse satellietoperator Inmarsat gaat een gratis trackingdienst lanceren waar alle passagiersvliegtuigen in de wereld gebruik van kunnen maken. De beslissing komt er naar aanleiding van de mysterieuze verdwijning van vlucht 370 van Malaysia Airlines.

Het initiatief wordt vandaag voorgesteld op de conferentie van de Internationale Organisatie voor de Burgerluchtvaart (ICAO) van de Verenigde Naties in het Canadese Montreal. Dat heeft Inmarsat zelf bekendgemaakt.

De software laat passagiersvliegtuigen toe om met behulp van gps hun precieze positie te bepalen en die gegevens, samen met informatie over de koers, de hoogte en de snelheid van het toestel, elke vijftien minuten te delen via het wereldwijde satellietnetwerk van Inmarsat.

Gratis

De voornaamste reden die luchtvaartmaatschappijen geven voor het niet gebruiken van satelliettracking tijdens hun vluchten, is de kostprijs. De ramp met vlucht MH370 heeft Inmarsat doen besluiten om de dienst gratis aan te bieden.

‘Onze apparatuur zit in 90 procent van alle passagiersvliegtuigen over de hele wereld. Dit initiatief is een onmiddellijke en tegelijk kosteloze oplossing voor de sector,’ zei senior vicevoorzitter Chris McLaughlin van Inmarsat aan de BBC.

‘Pings’

Vlucht 370 van Malaysia Airlines was op 8 maart onderweg van Kuala Lumpur naar Peking met 239 mensen aan boord toen het voor de kust van Vietnam plots van de radar verdween. Het is op basis van signalen die door Inmarsat zijn verzameld en geanalyseerd dat wordt geconcludeerd dat de Boeing 777 in het zuiden van de Indische Oceaan is gecrasht. Hoewel de communicatie van het toestel was uitgevallen of bewust uitgeschakeld, hebben de satellieten van Inmarsat nog urenlang ‘pings’ opgevangen die zijn uitgestuurd door het toestel.

Partner Content