Grand jury klaagt ex-filmmagnaat Weinstein aan voor verkrachting

Harvey Weinstein arriveert in de rechtbank van Manhattan, 26 mei 2018 © REUTERS

Een grand jury in New York heeft woensdag ex-filmmagnaat Harvey Weinstein (66) aangeklaagd voor seksueel geweld. De jury beschuldigt de filmproducent van verkrachting en gedwongen orale seks.

De beschuldigingen komen overeen met de aanklacht die het openbaar ministerie vorige vrijdag formuleerde. Openbaar aanklager Cyrus Vance zei dat het doel, om de beklaagde verantwoording te laten afleggen voor zijn vergrijpen, hiermee weer een stap dichterbij komt.

Een grand jury onderzoekt bewijzen van mogelijke misdrijven in een zaak en moet beslissen of iemand effectief wordt aangeklaagd. De procedure gebeurt achter gesloten deuren.

Verschillende vrouwen beschuldigden Weinstein van seksueel geweld. Het openbaar ministerie zegt dat het om feiten gaat uit 2013 en 2004. Het onderzoek is al maanden aan de gang.

De advocaat van Weinstein zei vrijdag dat zijn cliënt onschuldig is. De filmproducent kwam vrij dankzij de betaling van een borgsom van enkele miljoenen. Hij moet wel een enkelband dragen. De volgende rechtbankzitting vindt op 30 juli plaats.

Partner Content