'Graf van Saddam Hoessein is volledig vernield bij gevechten in Irak'

16/03/15 om 09:21 - Bijgewerkt om 09:23

Het graf van de Iraakse ex-dictator Saddam Hoessein is bijna volledig met de grond gelijk gemaakt bij gevechten tussen het Iraakse leger en haar bondgenoten enerzijds en terreurgroep Islamitische Staat anderzijds.

'Graf van Saddam Hoessein is volledig vernield bij gevechten in Irak'

'Graf van Saddam Hoessein is herleid tot een hoop puin' © Beeld AP

Op videobeelden die persagentschap Associated Press maakte, is te zien dat het ooit zo weelderige mausoleum is herleid tot een hoop puin. Alleen enkele pilaren die het dak ondersteunden, staan nog recht. Dat meldt nieuwszender Al-Jazeera.

'Geen lichaam'

Het mausoleum bevindt zich in het dorpje Al-Awja ten zuiden van Tikrit, de geboortestad van Saddam Hoessein. Tikrit is sinds juni vorig jaar in handen van Islamitische Staat, maar het Iraakse leger is samen met door de Iraanse regering gesteunde sjiitische milities begonnen aan een offensief om de stad op 140 kilometer van te heroveren.

Het lichaam van Saddam, die eind 2006 werd opgehangen, bevond zich echter niet meer in het graf. Volgens de BBC werd het vorig jaar door de lokale soennitische bevolking overbracht naar een andere, onbekende locatie vanwege de gevechten.

Sjiieten

Nog volgens Al-Jazeera zijn de grote afbeeldingen van Saddam die het mausoleum sierden, vervangen door sjiitische vlaggen en foto's van leiders van de sjiitische milities, onder wie de Iraanse generaal Qassem Soleimani. (KVDA)

Lees meer over:

Onze partners