Gouverneur van South Carolina wil ‘slavernijvlag’ verwijderen, Walmart haalt vlag uit winkels

Gouverneur Nikki Haley © REUTERS
Rudi Rotthier

Gouverneur Nikki Halley van South Carolina stelt voor dat de confederale vlag wordt weggehaald uit de parlementaire zone. Haar voorstel komt er na het bloedbad in de stad Charleston. De racistische dader dweepte met de ‘slavernijvlag’. Warenhuisgigant Walmart kondigt haar dat ze de vlag uit de rekken haalt.

De confederale vlag, de vlag van de zuidelijken tijdens de burgeroorlog die tussen 1861 en 1865 in de VS woedde, geeft al lang hommeles in de staat South Carolina.

Het grote twistpunt van de burgeroorlog was de afschaffing van de slavernij, en de zuidelijken (met hun vlag) stonden aan de verkeerde kant in dat debat. Voor zuidelijke pleitbezorgers symboliseert de vlag echter plaatselijke democratie en traditie, en niet racisme of slavernij.

De vlag was officieel verdwenen tot ze in 1962 heringevoerd werd en boven het staatshuis (zowel het lokaal parlement als het gouverneurshuis) gehesen werd, in Columbia, de hoofdstad van South Carolina. Daarmee wilden de Hillbillies uit het zuiden hun ongenoegen over de burgerrechtenbeweging in het land duidelijk maken.

Compromis

In de jaren 90 werden in de staat ettelijke zwarte kerken in brand gestoken, en tijdens de presidentsverkiezingen in 2000 werd de vlag, in het licht van de kerkbranden, een punt van discussie. Met veel moeite werd een compromis bereikt waarbij de vlag verplaatst werd van het staatshuis naar een confederaal heldenmonument, op hetzelfde terrein maar enkele tientallen meter verderop. In het compromis stond ook dat het parlement moet samenkomen en beslissen om de vlag halfstok te krijgen (wat na de moordpartij in Charleston nog niet wilde lukkken, want het parlement is pas vandaag dinsdag terug in sessie).

Nadat de 21-jarige Dylann Roof, die dwepend met de federale vlag gefotografeerd werd, een bloedblad in Charleston had aanrgericht, stelde zich een pijnlijk probleem voor de Republikeinse gouverneur. Nikki Haley, die zelf Indiase voorouders heeft, en de eerste niet-witte en vrouwelijke gouverneur is van de staat, heeft altijd de status quo rond de vlag verdedigd. Maar nu werd die vlag, opnieuw, het symbool van een racistische aanslag. En een van de slachtoffers uit Charleston is predikant en staatssenator Clementa Pinckney, die woensdag in het staatshuis gegroet zal kunnen worden. Zij die hem een eerbetoon willen brengen, zullen, tenzij er voordien ingegrepen wordt, langs de ‘slavernijvlag’ moeten passeren.

Agendapunt?

“Het is tijd dat die vlag daar wordt weggehaald”, zo verklaarde de gouverneur tijdens een persconferentie. “Die vlag maakt integraal deel uit van ons verleden, maar vertegenwoordigt niet de toekomst van onze staat. Sommige verdeeldheden zijn groter dan een vlag. We zullen niet langer toestaan dat dit symbool, dat sommigen gebruiken als een teken van haat, ons verdeelt”. Het weghalen van die vlag zou volgens haar ook een duidelijk eerbetoon betekenen voor de slachtoffers van de schietpartij.

De confederale vlag voor het staatshuis in Columbia
De confederale vlag voor het staatshuis in Columbia© REUTERS

Ze werd tijdens haar persbijeenkomst geflankeerd door een aantal lokale parlementsleden maar vooral door de twee nationale senatoren uit de staat. Daarbij presidentskandidaat Lindsey Graham, die tot de persconferentie geen kleur had willen bekennen omtrent de vlag.

Of de gouverneur erin slaagt de vlag weg te krijgen voor woensdag, of voor vrijdag – de dag van de begrafenis van de slachtoffers, in aanwezigheid van president Obama – is de vraag.

De vlag staat vandaag niet op de agenda van het parlement, en men heeft tweederden van de parlementsleden nodig om het punt te agenderen. Als het parlement de gouverneur niet steunt, blijft de vlag waar ze hangt.

‘Oneigenlijke wijze’

Warenhuisketen Walmart, de grootste distributieketen in de VS, kondigt intussen volgens CNN aan dat ze de vlag onder al haar vormen uit de winkels haalt. Dat wil zeggen de vlag als dusdanig, maar ook de vlag als versiering op T-shirts en broeksriemen, en alle voorwerpen met de vlag, die in de winkels of op de website beschikbaar waren. “We willen nooit aanstoot geven met de producten die we verkopen”, aldus woordvoerder Brian Nick, geciteerd door CNN. “Maar soms komt er op oneigenlijke wijze iets in ons assortissement – dit is een van die keren”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content