Gouverneur Utah bekrachtigt herinvoering vuurpeloton

Op deze stoel werd in 2010 Ronnie Lee Gardner geëxecuteerd, de laatste man die in Utah met kogels werd terechtgesteld © REUTERS

Na meer dan tien jaar herroept de Amerikaanse staat Utah de beslissing om vuurpelotons af te schaffen. Bij gebrek aan betrouwbare dodelijke injecties heeft Gouverneur Gary Herbert nu een wet ondertekend die het opnieuw mogelijk maakt om veroordeelden dood te schieten.

De wet werd vorige week door het parlement van de staat goedgekeurd en is door de handtekening van Gary Hebert, een Republikein, officieel van kracht.

“We betreuren het dat mensen misdrijven plegen die de doodstraf verdienen, en we hebben een voorkeur voor dodelijke injecties als er een doodstraf moet uitgevoerd worden” aldus Marty Carpenter, de woordvoerder van de gouverneur. “Maar wanneer de jury tot een beslissing komt en de rechter een doodvonnis tekent, is het de plicht van de uitvoerende macht om die beslissing uit te voeren”.

Het gebruik van vuurpeloton is, volgens The Washington Post, nooit helemaal buiten de wet geplaatst in Utah. Er werd wel in 2004 beslist injecties te gebruiken, tenzij voor mensen die voor 2004 veroordeeld werden en die een expliciete voorkeur voor het vuurpeloton uitspraken. In 2010 werd nog een veroordeelde doodgeschoten.

Cocktail

De ommezwaai heeft te maken met een tekort aan injectiemateriaal voor executies. Tot enkele jaren geleden kreeg veroordeelden een cocktail met drie middelen, die snel werkte: een middel om te verdoven, te verlammen en te doden. Maar Europese en in mindere mate Amerikaanse bedrijven weigeren bij te dragen tot executies en leveren dus niet langer de dodelijke stof (vaak Pentobarbital). De Amerikaanse overheden zochten met weinig succes naar alternatieven. Begin 2014 bleef een geëxecuteerde man in Ohio na toedienen van zijn injectie nog 25 minuten in leven. Zijn doodstrijd was duidelijk een bijzonder pijnlijke zaak.

Het aantal staten dat de doodstraf uitvoert, is de voorbije jaren gedaald, niet alleen omwille van de falende injecties maar ook omdat in enkele gevallen duidelijk werd dat mensen ten onrechte de doodstraf hadden gekregen. Nog in 32 van de 50 staten is de doodstraf van kracht. Een aantal staten koos voor een moratorium op de uitvoering van de doodstraf. Andere staten zochten een alternatief voor de injecties, de gaskamer, ophanging, de elektrische stoel of het vuurpeloton. De staat Wyoming besliste vorig jaar om het vuurpeloton opnieuw toe te laten, maar daar is sindsdien nog geen executie uitgevoerd.

Texas, de staat met de meeste executies, zou na de volgende executie ook door zijn voorraad dodelijke injecties heen zijn.

(RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content