Gorilla-incident met peuter in zoo Cincinnati: politie onderzoekt rol ouders

01/06/16 om 07:57 - Bijgewerkt om 08:23

Er komt een politieonderzoek naar het incident in de zoo van het Amerikaanse Cincinnati, waar een gorilla werd doodgeschoten nadat die een peuter had gegrepen die in zijn verblijf was gevallen.

Gorilla-incident met peuter in zoo Cincinnati: politie onderzoekt rol ouders

Gorilla Harambe © /

De politie van Cincinnati benadrukt dat het onderzoek alleen betrekking heeft op de rol van de ouders voorafgaand aan het incident, en dus niet op de werking of de veiligheid van de dierentuin, en roept getuigen op om zich te melden. Nadat het onderzoek is afgerond, zal beslist worden over een eventuele strafrechtelijke vervolging.

Binnen geglipt

Gorilla Harambe

Gorilla Harambe © Belga

Het incident gebeurde vorig weekend. Een peuter van drie (en niet vier zoals eerder gemeld) slaagde erin het verblijf van de gorilla's binnen te glippen en viel enkele meters naar beneden. Daar werd hij gegrepen door Harambe, een 17-jarige gorilla van 180 kg, die de jongen zo'n tien minuten vasthield en voortsleepte, alvorens de zoo besliste om het dier dood te schieten. De jongen liep lichte verwondingen op.

Over de interpretatie van wat de gorilla deed, lopen de meningen uiteen. Volgens verantwoordelijken van de dierentuin vertoonde hij willekeurig en agressief gedrag, maar volgens dierenorganisaties kan het ook om beschermend gedrag gaan. Ooggetuigen verklaarden dat de gorilla de jongen aanvankelijk leek te beschermen, maar dat het dier opgehitst raakte door panikerende en schreeuwende toeschouwers.

Bekijk beelden:

Kritiek

De dood van de laaglandgorilla, een bedreigde diersoort, lokte veel negatieve reacties uit op internet, zowel over de beslissing van de zoo om het zeldzame dier dood te schieten, maar ook op de ouders omdat ze niet konden beletten dat hun kind in het gorillaverblijf terechtkwam. In een petitie eisten meer dan 138.000 mensen een strafprocedure tegen de ouders de jongen.

De zoo verdedigt de beslissing om Harambe dood te schieten en zegt dat het leven van het jongetje in gevaar was. Volgens de directie zou het met het gebruik van verdovingsmiddelen nog minuten hebben geduurd om de gorilla te overmeesteren en bestond dan het risico dat hij zich agressief zou gedragen naar de jongen toe. (KVDA)

Onze partners