Gorbatsjov in het ziekenhuis, 'vastberaden om te leven'

10/10/14 om 01:30 - Bijgewerkt om 01:30

De laatste leider van de Sovjetunie, Mikhail Gorbatsjov (83), is in het ziekenhuis opgenomen. "Ik ben vastberaden om te vechten, om te leven", zo liet hij weten.

Gorbatsjov in het ziekenhuis, 'vastberaden om te leven'

Mikhail Gorbatsjov bij de publicatie van zijn memoires, in 2012 © Reuters

"Mijn gezondheid is er sinds een week niet zo goed aan en vandaag ben ik opgenomen in het ziekenhuis". Dat verklaarde Gorbatsjov zelf vanop zijn ziekenbed aan het agentschap Ria Novosti. "Mijn gezondheid is verslechterd." Gorbatsjov preciseerde dat hij aan een monitor is gekoppeld. "Maar je kent mijn karakter, ik ben vastberaden om te vechten, om te leven."

In juni 2013 werd de gewezen Sovjetleider al in het ziekenhuis opgenomen voor een uitgebreid onderzoek. Hij kon dat jaar ook de begrafenis van de Britse ex-premier Margaret Thatcher niet bijwonen. Bij recente publieke optredens viel op dat zijn gezicht gezwollen was en dat hij er moe uitzag. Volgens Russische media lijdt hij aan diabetes.

Perestroïka

Gorbatsjov geniet veel aanzien in het Westen omdat hij eindelijk hervormingen in het toenmalige oostblok mogelijk maakte, en omdat hij akkoorden sloot over nucleaire ontwapening (met Ronald Reagan, de anti-communistische Amerikaanse president). Het merendeel van zijn landgenoten daarentegen houdt hem verantwoordelijk voor de implosie van de Sovjetunie en de economische en sociale chaos die daarop volgde. De vader van de perestroïka (hervormingen) en glasnost (openheid), die gelanceerd werden in 1985, kondigde op 25 december 1991 op televisie zijn ontslag aan. Hij nam akte van de verdwijning van de Sovjetunie nadat Oekraïne, Wit-Rusland en Rusland zonder zijn medeweten een akkoord hadden ondertekend.

Gorbatsjov heeft een moeilijke relatie met de huidige Russische president Vladimir Poetin. Hij uitte geregeld kritiek op de achteruitgang van de democratie onder Poetin en riep hem ook op af te treden.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners