Gorbatsjov: 'De wereld nadert de gevarenzone'

10/10/16 om 13:38 - Bijgewerkt om 13:38

Michail Gorbatsjov, ex-president van de voormalige Sovjet-Unie, maakt zich zorgen over het Syrische conflict. Rusland en de Verenigde Staten moeten zich concentreren op de prioriteiten, vindt hij.

Gorbatsjov: 'De wereld nadert de gevarenzone'

Michail Gorbatsjov © Belga Image

De wereld nadert de gevarenzone. Dat heeft Michail Gorbatsjov maandag gezegd. Dat meldt het Russisch persagentschap RIA Novosti.

Gorbatsjov doelt op de toenemende relaties in het kader van de spanningen tussen Rusland en de Verenigde Staten. Die verslechteren al sinds de annexatie van de Krim door Rusland in 2014 en bereikten een nieuw dieptepunt na de mislukte wapenstilstand in Syrië, die amper een week duurde. Beide grootmachten zijn betrokken in dat conflict: Rusland als steun van het regeringsleger, de VS aan de kant van de rebellen.

'Ik wil geen concrete recepten geven', zei Gorbatsjov, 'maar ik wil wel zeggen dat het moet ophouden. We moeten de dialoog herbeginnen. Daar een einde aan maken was een grove fout. '

In april had Gorbatsjov nog de inspanningen geprezen waarmee Rusland en de Verenigde Staten het Syrische conflict probeerden op te lossen. Nu heeft hij beide grootmachten opgeroepen om 'terug te keren naar de prioriteiten': de strijd tegen terrorisme, nucleaire ontwapening en de bescherming van de omgeving. 'Naast al die dingen is de rest totaal onbelangrijk', benadrukt hij. (BELGA/JVL)

Onze partners