Goodluck Jonathan nieuwe president Nigeria na overlijden Yar'Adua

06/05/10 om 10:14 - Bijgewerkt om 10:14

De Nigeriaanse president Umaru Musa Yar'Adua is woensdag op 58-jarige leeftijd overleden. Hij was al geruime tijd zwaar ziek. Goodluck Jonathan, die sinds februari al waarnemend president was, legde donderdag de eed af als nieuwe president.

Jonathan blijft aan tot de verkiezingen van volgend jaar.

Nationale rouw

Yar'Adua overleed woensdagavond in zijn presidentiële villa in de hoofdstad Abuja. Zijn vrouw Turai was op dat moment bij hem.

De Nigeriaanse regering kondigde meteen zeven dagen van nationale rouw af. Yar'Adua wordt volgende week donderdag begraven.

Ziek

Yar'Adua, een moslim, werd op 23 november vorig jaar opgenomen in een ziekenhuis in Saudi-Arabië voor een hartkwaal. Hij keerde pas eind februari terug naar Nigeria.

Intussen had het parlement en de Senaat zijn plaatsvervanger Goodluck Jonathan, een christen, tot waarnemend president benoemd.

Geheim

De gezondheidstoestand van de president werd al die tijd angstvallend geheim gehouden en Jonathan bekende in het openbaar dat zelfs hij geen toestemming had om het staatshoofd te bezoeken.

Nigeria is het Afrikaanse land met de meeste inwoners: 150 miljoen. In het noordelijke deel van het land leven vooral moslims, in het zuiden christenen.

Onze partners