Golf van verontwaardiging om in elkaar geslagen Syrische vluchteling

28/07/15 om 16:26 - Bijgewerkt om 16:53

Beelden van een jonge Syrische vluchteling die in de Turkse stad Izmir in elkaar wordt geslagen door een restaurantuitbater, hebben een storm van verontwaardiging op gang gebracht. Het jongetje van 13 verkocht zakdoeken op straat en viel volgens de uitbater klanten lastig.

Golf van verontwaardiging om in elkaar geslagen Syrische vluchteling

© Twitter

Een Syrische jongen van 13 die in elkaar geslagen wordt door een Turkse restaurantuitbater, heeft een storm van verontwaardiging en sympathie op gang gebracht. Na de aanval gingen foto's viraal. Op de foto's is te zien hoe de huilende jongen een bloedneus heeft.

'Ik verkocht gewoon zakdoeken', vertelt de jonge vluchteling Ahmed Hamdo Abeyd aan de lokale krant Hurriyet Daily. 'Net toen ik een pakje zakdoeken aan een vrouw wilde verkopen, trokken ze me aan de kant en sloegen ze me. Ze stapten op me. Syriërs aan de andere kant van de straat snelden naar me toe en goten water over me. Pas toen kwam ik terug bij bewustzijn.' De restauranteigenaar werd ziedend omdat de jongen naar eigen zeggen 'de klanten van zijn restaurant lastigviel'.

Vakantie in een luxehotel, maar nog steeds arm

De hetze trok de aandacht van de Turkse premier Ahmet Davutoglu, die de lokale partijleider de opdracht gaf om het jongetje op te sporen. Turkije bood het jongetje en zijn familie intussen een driedaagse vakantie aan in een luxehotel en heeft beloofd om werk te vinden voor zijn vader.

De familie Hamdo is in maart moeten vluchten uit hun huis in het Syrische Aleppo en stak illegaal de grens over met Turkije. Daar verblijft de 12-koppige familie in een appartement met twee slaapkamers. Ahmeds moeder Usan kan niet werken door een ernstige hartaandoening en zijn vader werd na een auto-ongeval ontslagen en niet betaald voor het werk dat hij al verricht had. Daarom trok Ahmed samen met een broer of zus de straat op om zakdoeken te verkopen, om zo de huur van 98 euro te kunnen betalen.

De vier jaar durende burgeroorlog eiste intussen al ruim 200.000 levens, miljoenen mensen sloegen op de vlucht. Volgens het VN Vluchtelingenagentschap vangt Turkije zo'n 1,7 miljoen Syrische vluchtelingen op.

Lees meer over:

Onze partners