Golf van aanslagen treft Irak: zeker 50 doden

25/08/10 om 12:17 - Bijgewerkt om 12:17

De golf van bloedige aanslagen komt er op een moment dat de Verenigde Staten hun laatste gevechtseenheden uit Irak terugtrekken.

Golf van aanslagen treft Irak: zeker 50 doden

© Reuters

Bij een golf van aanslagen met bomauto's in Irak zijn woensdag zeker 50 doden en meer dan 150 gewonden gevallen. Onder de slachtoffers zijn veel politiemensen. De aanslagen vonden tegelijk plaats in verschillende steden over het land. Het bloedbad werd nog niet opgeëist, maar is vermoedelijk het werk van aan Al-Qaeda gelinkte militanten. Politie

In het noordoosten van Bagdad vielen zeker 15 doden en 58 gewonden bij een aanslag tegen een politiepost.

Ook in het centrum van de hoofdstad ontplofte een autobom. Daarbij lieten twee mensen het leven en raakten zeven anderen gewond. Bij drie explosies elders in Bagdad raakten nog eens 11 mensen gewond.

Ook in Kut, 160 km ten zuidoosten van Bagdad, vielen minstens 19 doden en 45 gewonden toen een autobom afging nabij een politiepost.

Aanslagen in Falluja, Tikrit, Mosul, Kerbala, Basra, Kirkuk en Ramadi maakten nog eens minstens 19 doden en meer dan 50 gewonden.

Terugtrekking

De bomaanslagen komt er op een moment dat de Verenigde Staten hun laatste gevechtseenheden uit Irak terugtrekken. Dinsdag kondigde het Amerikaanse leger aan dat het nu minder dan 50.000 manschappen in Irak heeft. Die moeten Iraakse soldaten en politiemensen opleiden.

Het geweld in Irak neemt de voorbije maanden opnieuw toe. In juli vielen bij aanslagen bijna 400 doden. Het leger en de politie zijn een dankbaar doelwit omdat elke dag rijen aanschuiven om dienst te nemen.

Lees meer over:

Onze partners