Goedkeuring Europese Commissie wordt bemoeilijkt

16/10/14 om 17:47 - Bijgewerkt om 17:47

Het Europees Parlement zou zoals gepland 22 oktober stemmen over de goedkeuring van de nieuwe Europese Commissie van voorzitter Jean-Claude Juncker. Maar het schuiven in bevoegdheden zorgt voor moeilijkheden.

Goedkeuring Europese Commissie wordt bemoeilijkt

Jean-Claude Juncker © BELGAIMAGE

Het Europees Parlement wil zoals gepland op 22 oktober in Straatsburg stemmen over de goedkeuring van de nieuwe Europese Commissie van voorzitter Jean-Claude Juncker. Dat blijkt althans uit de ontwerpagenda die de fractieleiders hebben vastgelegd.

Einde mandaat Barroso

Volgens de ontwerpagenda wordt de zitting komende 22 oktober om 9u aangevat met een presentatie en debat over de Europese Commissie van Juncker. Na een laatste interventie van de fractieleiders zou het halfrond omstreeks 12u15 stemmen over de goedkeuring van het team. De nieuwe ploeg zou dan op 1 november het werk kunnen aanvatten. Op 31 oktober verstrijkt immers het mandaat van de Commissie van Barroso.

Over die timing was de voorbije dagen twijfel gerezen. Juncker diende na de terugtrekking van de Sloveense kandidate Alenka Bratusek immers te schuiven met bevoegdheden. Zo kreeg de nieuwe Sloveense kandidate Violete Bulc de transportportefeuille toegespeeld en promoveerde de Slovaakse kandidaat Maros Sefcovic tot vicevoorzitter voor de energie-unie. Beide kandidaten ondergaan maandagavond in Straatsburg een hoorzitting. Dinsdag evalueren de fractievoorzitters die hoorzittingen.

Problemen rond goedkeuring

Juncker blijft intussen stil over enkele hangende problemen rondom de goedkeuring van de Commissie. Zo is de Hongaarse kandidaat Nibor Navracsics door de bevoegde parlementscommissie ongeschikt bevonden om de portefeuille van Cultuur, Jeugd en Burgerschap te bestieren en eisten de sociaaldemocraten extra bevoegdheden voor eerste vicevoorzitter Frans Timmermans als pasmunt voor hun instemming met de Spaanse kandidaat-eurocommissaris voor Milieu en Energie Miguel Arias Canete.

De woordvoerder van Juncker beklemtoonde dat de inkomende Commissievoorzitter tot dusver enkel over Bulc en Sefcovic formele beslissingen heeft genomen. Over andere zaken zal Juncker voorafgaand aan de stemming in het halfrond een aantal ideeën aankondigen, klonk het. (Belga/WB)

Onze partners