Godetia redt 645 migranten in Middellandse Zee

Godetia © Belga Image

Het Belgische marineschip Godetia heeft 645 migranten gered in de Middellandse Zee. De Verenigde Naties melden intussen dat tijdens de eerste helft van dit jaar 137.000 migranten de Middellandse Zee in gevaarlijke omstandigheden hebben overgestoken, een record.

De Godetia redde 645 migranten in de wateren tussen Libië en Sicilië, verduidelijkte kolonel Bart Laurent op Radio 1. ‘Ze komen van drie verschillende boten die richting Europa aan het varen waren.’ Volgens Laurent kwamen ze vooral uit Libië en waren er ook veel Malinezen onder hen. Ze worden aan de Italiaanse overheden overgemaakt.

Operatie Triton

De Godetia neemt al sinds half mei deel aan operatie Triton en redde al meer dan 1.600 migranten, aldus nog Laurent. De algemene leiding van de operatie Triton is in handen van Frontex, het EU-agentschap voor de bewaking van de buitengrenzen.

Eind juni zetten de EU-ministers van Buitenlandse Zaken ook het licht op groen voor een maritieme missie tegen mensensmokkelaars op de Middellandse Zee. Mogelijk neemt het Belgische fregat Leopold I deel aan die nieuwe EU-missie.

137.000 migranten

Tijdens de eerste helft van dit jaar, zo melden de Verenigde Naties (VN) intussen, hebben 137.000 migranten de Middellandse Zee in gevaarlijke omstandigheden overgestoken, een record en een stijging van 83 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het merendeel van hen was op de vlucht voor conflicten en vervolgingen.

Een derde van de mannen, vrouwen en kinderen die via de zee naar Griekenland of Italië gingen dit jaar, komen uit Syrië, dat sinds 2011 verwoest wordt door oorlog. Bij 12 procent gaat het om mensen die het aanhoudende geweld in Afghanistan en het repressieve regime in Eritrea zijn ontvlucht. Andere migranten komen vooral uit Somalië, Nigeria, Irak en Soedan.

Afrikaanse bootvluchtelingen in Libië
Afrikaanse bootvluchtelingen in Libië © Reuters

Het aantal dodelijke slachtoffers die tijdens de eerste zes maanden van 2015 vielen bij de overtocht, bedraagt 1.867. Van hen vielen alleen al 1.308 slachtoffers in de maand april.

Beleid

Door die dramatische gebeurtenissen schroefde de Europese Unie de zoek- en reddingsoperaties in het gebied op, waardoor het aantal slachtoffers in mei (68) en juni (12) merkelijk lager is. Dat toont volgens Antonio Guterres, hoofd van het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties aan dat ‘met het juiste beleid, ondersteund door een efficiënte operationele reactie, het mogelijk is meer levens op zee te redden’.

Guterres wijst op de noodzaak om waakzaam te blijven. ‘Voor de duizenden vluchtelingen en migranten die elke week de Middellandse Zee oversteken, blijft het risico erg hoog’.

Zomer

Nu de zomer is aangebroken, zal de situatie naar verwachting nog verslechteren. De smokkelaars verdubbelen dan hun activiteit. Volgens het VN-agentschap voor de vluchtelingen nam het aantal migranten dat de overtocht maakte, in 2014 zo toe van 75.000 in het eerste semester naar 219.000 op het einde van het jaar. Overgeleverd aan de smokkelaars, maakt het merendeel van de migranten de overtocht op geïmproviseerde bootjes. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content