Gingrich: 'Romney wint zo goed als zeker'

10/04/12 om 09:38 - Bijgewerkt om 09:38

Newt Gingrich lijkt te zullen opgeven in de race om de Republikeinse presidentsnominatie. In een interview geeft hij toe dat de strijd 'veel moeilijker' is dan verwacht.

Gingrich: 'Romney wint zo goed als zeker'

© Reuters

De erg conservatieve Newt Gingrich bond lange tijd een verbeten strijd aan tegen Mitt Romney, die al van bij het begin van de campagne, met wisselend succes echter, de favoriet bleek. Gingrich kon tijdens de nominatiestrijd af en toe voor stevige concurrentie zorgen, maar lijkt nu zijn ambities stilletjes aan op te bergen, zo schrijft Metro.

Tweestrijd Romney-Santorum eist alle aandacht op

In een interview met de conservatieve televisiezender Fox sprak Gingrich in de verleden tijd over zijn campagne, die niet echt succesvol te noemen is - Fox en CNN zijn zelfs al gestopt met verslaggeving over alle campagnebijeenkomsten van Gingrich. De focus ligt nu volledig op de tweestrijd tussen Romney en die andere ultraconservatief Rick Santorum.

De strijd is "veel moeilijker" dan hij verwacht had, zei Gingrich. Volgens 'angry Newt' zal Romney de nominatie binnenhalen. "Hij wint zo goed als zeker de nominatie. Je moet realistisch zijn, als je kijkt naar zijn campagneteam en zijn scores."

Financiële zorgen

Gingrich legt er het bijltje echter nog niet definitief bij neer. Hij wil nog geld bijeenzamelen om zijn campagneschulden af te lossen, wordt gefluisterd. Gingrich ontkent dat echter: "Ik zal na de verkiezingen wel geld ophalen." Fox vroeg hem of hij inderdaad 4,5 miljoen dollar schulden heeft, waarop Gingrich zei dat het een beetje minder is.

Maar: "We zijn meer schuldig dan we willen." Dat bleek eerder al, toen Gingrich fors moest snijden in zijn campagneteam en onder meer zijn campagnedirecteur aan de deur zette.

Gingrich: 'Romney dwingen ernstig conservatief te worden'

Plausibeler is het, meent Metro, dat Gingrich blijft meedoen om druk uit te oefenen op Romney. Daardoor wil hij de kandidaat van het partijestablishment uit het centrum halen, en meer doen opschuiven naar de radicale conservatieve zijde. Gingrich beloofde om Romney in november, als die de benodigde 1144 delegates weet te veroveren en dus de handschoen tegen Obama zal opnemen, "met alle middelen" te zullen steunen.

Maar eerst wil Gingrich - lange tijd de kandidaat van de Tea Party-vleugel, tot Santorum die fakkel overnam - hem dwingen om "ernstig conservatief" te worden. (SD)

Onze partners