Gijzeling Algerije: Gijzeling bloedig geëindigd

18/01/13 om 16:07 - Bijgewerkt om 16:07

Met een nieuw bloedbad is het gijzeldrama in de Algerijnse woestijn geëindigd. Eenheden van het leger hebben het gascomplex bij In Amenas in het oosten van het land bestormd.

Gijzeling Algerije: Gijzeling bloedig geëindigd

© AFP / En-Nahar

Met een nieuw bloedbad is het gijzeldrama in de Algerijnse woestijn geëindigd. Eenheden van het leger bestormden zaterdag het gascomplex bij In Amenas in het oosten van het land. De gijzelnemers in Algerije eisten een stopzetting van de militaire operatie in Mali.

Bij de bestorming van het gascomplex werden volgens het Algerijnse persagentschap APS alle resterende elf terroristen gedood. Eerder hadden de islamieten zeven westerse gijzelaars gedood. Meer bijzonderheden werden nog niet gegeven.

De zwaargewapende aanvallers hadden het complex woensdag bezet. Donderdag viel het leger de islamieten aan. Volgens de Algerijnse krant El Watan zouden de ontvoerders zaterdag begonnen zijn de gijzelaars te doden.

Voor de zeven westerlingen kwam de actie van het leger te laat. Volgens de Algerijnse radio hadden de ontvoerders geprobeerd een deel van het bedrijf in brand te steken. Het complex zal nu onderzocht worden op boobytraps.

Al bij de eerste aanval op de gijzelnemers werden volgens de regering in Algiers twaalf Algerijnse en westerse gijzelaars gedood.

Tegelijk werden 650 gijzelaars bevrijd. Van de aanvankelijk 32 gijzelnemers werden er daarbij 18 volgens Algerijnse informatie "buiten gevecht gesteld". Het leger verdedigde zijn omstreden handelswijze. "De operatie was het antwoord op een beslissing van de terroristen, alle gijzelaars te doden en en waar bloedbad aan te richten", citeerde de krant El-Khabar een militair woordvoerder.

De Franse president François Hollande ziet zich door het bloedige gijzeldrama gesterkt in de strijd tegen het terrorisme. Hij veroordeelde de dood van de gijzelaars zaterdag als een laffe moord.

VN-Veiligheidsraad veroordeelt gijzeling

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft de gijzelingsactie scherp veroordeeld. De daders, de opdrachtgevers en de geldschieters van deze terreurdaad moesten voor het gerecht worden gebracht, zo luidt het in een verklaring van het hoogste VN-orgaan.

Alle landen werden in de verklaring ook opgeroepen om de Algerijnse regering te ondersteunen. Alle vormen van terrorisme vormen een van de ernstigste bedreigingen voor de vrede en de veiligheid in de regio, klinkt het nog.

Eerder deze week werd het gascomplex beschoten door het Algerijnse leger in een poging een einde te maken aan het conflict. Daarbij werden meldingen gemaakt van een bloedbad met verschillende slachtoffers bij de gijzelaars en gijzelnemers -waaronder de leider van de militie, Mokhtar Belmokhtar, maar exacte cijfers hierover werden nooit gemeld. Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is er zeker één Amerikaan omgekomen.

'Er komen nog meer acties'
De militie achter de gijzeling maakte ondertussen bekend het geweld niet te willen schuwen, en dreigt ermee nog meer acties te ondernemen. Volgens het Algerijnse ministerie van Binnenlandse Zaken weten is de militie achter de actie afkomstig uit buurland Libië en gaat het dus om een splinterbeweging van AQIM (Al-Qaeda in de Islamitische Maghreb). Volgens ANI zijn de gijzelnemers echter uit Niger gekomen. (Belga/EA/TV/TE)

Lees meer over:

Onze partners