Gigantische file blijkt politieke wraakactie

Chris Christie © Reuters
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

De populaire Republikeinse gouverneur van New Jersey, Chris Christie, komt in opspraak. Een van zijn medewerkers blijkt met opzet gigantische verkeersproblemen te hebben georganiseerd aan de drukste brug van Amerika als politieke wraakactie tegen een Democratische burgemeester.

Door wegenwerken was in september vorig jaar vier dagen lang slechts een van de drie rijstroken van Fort Lee over de George Washington Bridge naar New York open, een van de drukste bruggen ter wereld. Dat leidde uiteraard tot gigantische verkeersproblemen.

Wraakactie

Opgezet spel, zo blijkt nu. Amerikaanse media hebben de hand kunnen leggen op een e-mail die Bridget Anne Kelly, een medewerkster van gouverneur Chris Christie van New Jersey, op 13 augustus had gestuurd naar de bevriende topman van de havenautoriteiten David Wildstein: ‘Tijd voor verkeersproblemen in Fort Lee.’ Zijn antwoord: ‘Begrepen.’

De actie was kennelijk een politieke vergelding omdat de Democratische burgemeester van Fort Lee, Steven Fulop, de herverkiezing van Christie niet had gesteund.

Rijzende ster

Het ziet er volgens de media naar uit dat Christie zelf niets met de actie te maken heeft. De gouverneur heeft al officieel gereageerd en noemt de hele zaak onaanvaardbaar. ‘Ik ben woedend en zwaar teleurgesteld om te vernemen dat ik ben misleid door een medewerkster en dat dit ongepaste en onbestrafte gedrag is gebeurd buiten mijn medeweten.’

Hij heeft zich intussen ook verontschuldigd en zijn medewerkster ontslagen.

Toch is de hele zaak, die al de bijnaam Bridgegate kreeg, bijzonder slecht nieuws voor Christie – en bij uitbreiding voor de Republikeinse partij. Christie wordt immers beschouwd als een rijzende ster en als een ernstige kandidaat om in 2016 president van de VS te worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content