Gigantische explosie in China: '44 doden en 400 gewonden'

12/08/15 om 20:33 - Bijgewerkt op 13/08/15 om 09:05

In de Chinese havenstad Tianjin is rond 23.30 uur plaatselijke tijd een lading explosieven ontploft. Het dodental is intussen al opgelopen tot 44.

Gigantische explosie in China: '44 doden en 400 gewonden'

© BELGAIMAGE

Bij de zware explosies in de Chinese havenstad Tianjin, in het oosten van China, zijn al zeker 44 mensen omgekomen, onder wie 12 brandweermannen. Dat meldt staatspersagentschap Xinhua. Bij de ontploffingen raakten ook 520 mensen gewond, 66 van hen zijn er erg aan toe, aldus het agentschap.

Volgens de Chinese staatstelevisie ontplofte omstreeks 23.30 uur (plaatselijke tijd) een lading explosieven. 30 seconden na de eerste ontploffing vond er in een opslagplaats met gevaarlijke producten een tweede explosie plaats. De schokgolven waren kilometers ver te voelen. En er volgde nog een serie kleinere explosies.

De Chinese president Xi Jinping heeft volgens CCTV opgeroepen om "alle mogelijke inspanningen te doen om de slachtoffers te helpen en de brand te blussen". Het vuur woedt nog steeds, gevreesd wordt dat het aantal slachtoffers nog zal oplopen.

Over de precieze omstandigheden van de explosies doen verschillende versies de ronde. Waarschijnlijk vond er een ontploffing plaats in een opslagplaats van ontvlambare producten. Er was daarna nog één erg zware explosie te horen en metershoge vlammen te zien. De ontploffing was tot kilometers in de omtrek voelbaar, inwoners dachten dat het om een aardbeving ging.

Een ooggetuige meldde aan de BBC dat "de grond, auto's en gebouwen hevig begonnen schudden, de ramen van enkele gebouwen braken en iedereen begon te rennen".

21 ton TNT

De schade aan de gebouwen in de omgeving is groot. Volgens het Chinese seismische agentschap had de eerste explosie een kracht van 3 ton TNT en de tweede van 21 ton, bericht de Britse zender BBC. Veel inwoners zijn de straat op gevlucht.

In Tianjin wonen 15 miljoen mensen. De haven is een van de grootste in de wereld.

Persbureau Xinhua meldt dat mensen hun woningen ontvluchtten omdat zij 'vreesden voor een aardbeving'. Via Twitter verspreidde het persbureau een foto van een enorme vuurmassa achter een wolkenkrabber en weglopende gewonde mensen.

(Belga/BBC/TheGuardian/TheIndependent/BeijingNews/NSK/RR)

De ontploffing was zelfs te zien vanuit de ruimte.

Lees meer over:

Onze partners