Giframp: premier Hongarije vreest instorten dam

08/10/10 om 14:26 - Bijgewerkt om 14:26

Uit voorzorg is het dorp Kolontár, dat in de buurt ligt van een reservoir met giftig slib, ontruimd.

De Hongaarse premier Viktor Orban acht het waarschijnlijk dat de dam bij een reservoir met giftig slib van een aluminiumfabriek gaat instorten. Uit voorzorg is het nabijgelegen dorp Kolontár, waar ongeveer 800 mensen wonen, zaterdag ontruimd.

Maandag ontstond een milieuramp in het westen van Hongarije toen een reservoir met giftige modder van een aluminiumfabriek brak en enkele dorpen werden overspoeld door het rode slib.

De Hongaarse premier Viktor Orban kwam zaterdag ter plaatse. Tijdens een persconferentie zei hij het waarschijnlijk te achten dat de verzwakte dam bij één van de reservoirs met giftig slib gaat instorten. Als dat gebeurt, zouden er opnieuw honderdduizenden kubieke meter slib wegstromen.

Zeven doden

De dambreuk had vrijdag een zevende leven geëist. Een 81-jarige man bezweek in een ziekenhuis in de West-Hongaarse stad Veszprém aan zijn verwondingen. Daarnaast vonden de reddingswerkers nog twee lijken, aldus de BBC.

Intussen leek de vervuilingsgraad van de rivier de Donau zich te normaliseren. Volgens de chef van de Hongaarse rampenbestrijdingsdienst lag de vervuilingsgraad lager dan toen de vervuiling de rivier bereikte.

Minister van Binnenlandse Zaken Sandor Pinter verklaarde vrijdag dat de Donau niet langer het risico loopt tot biologische of milieuschade te leiden. Hij wees erop dat het pH-niveau (de zuurtegraad) in de rivier onder waarde 9 was gezakt.

Intussen heeft Hongarije de hulp ingeroepen van de Europese civiele bescherming. De Hongaarse regering vraagt Europa om drie tot vijf experts te sturen die zijn gespecialiseerd in giftige stromen, gifverwijdering en milieu.

Lees meer over:

Onze partners