Gezien vanuit de VS: Obama toegejuicht in Chicago

06/11/12 om 09:42 - Bijgewerkt om 09:42

Knack.be correspondent Tom Vandyck volgde de spannendste verkiezingsnacht ooit vanuit de Verenigde Staten.

Gezien vanuit de VS: Obama toegejuicht in Chicago

© Reuters

9.00 uur Hiermee sluiten we de liveblog over de presidentensverkiezingen vanuit de Verenigde Staten af. Bedankt voor het volgen. Herlees hier het nieuws en de commentaren op de spannendste verkiezingsnacht ooit. 8.43 uur OPINIE OPINIE: Barack Obama, het lof van de rustige vastheid 7.49 uur Obama levert zijn overwinningsspeech af
Obama wandelde in Chicago het podium op met Stevie Wonders 'Signed, Sealed and Delivered' als begeleidingsmuziek. Hij bedankte iedereen die gestemd heeft - ook voor Romney - en zei dat er wat gedaan moet worden aan de lange rijen voor de kiesbureaus.

"Wij zijn één Amerikaanse familie en wij staan en vallen samen, als één natie", zei hij.

"Vanavond, in deze verkiezing, heeft u, het Amerikaanse volk, ons eraan herinnerd dat wij, hoewel onze weg moeilijk is geweest en onze reis lang, onszelf hebben opgeraapt, dat we ons een weg hebben teruggevochten, en dat we in onze harten weten dat het beste nog moet komen voor de Verenigde Staten van Amerika."

Opmerkelijk na superstorm Sandy: Obama waarschuwt voor "de "vernietigende kracht van een opwarmende planeet."


7.05 uur Goed nieuws voor blowers en holebi'sColorado en Washington zijn de eerste Amerikaanse staten die cannabis voor persoonlijk gebruik legaliseren. Na een referendum vannacht mag wie 21 of ouder is daar voortaan kleine hoeveelheden van de drug bezitten. Hoe dat afloopt, is voer voor juristen: cannabis blijft illegaal voor de federale wet.

Maryland en Maine zijn de eerste staten die het homohuwelijk legaliseren bij referendum. Dat was in diverse andere staten voordien niet minder dan 32 keer mislukt. In de staten waar het homohuwelijk eerder gelegaliseerd werd, gebeurde dat bij gerechtelijke uitspraak.

Tammy Baldwin wordt de eerste openlijk homoseksuele senator in de VS. Zij klopte in Wisconsin de Republikein Tommy Thompson.


6.56 uur Mitt Romney spreekt In BostonRomney feliciteert Obama op het podium met zijn zege: "Dit is een tijd van grote uitdagingen voor Amerika. Ik bid dat de president succesvol zal zijn in het leiden van onze natie."


6.51 uur Romney belt ObamaMitt Romney heeft eindelijk het traditionele telefoontje gepleegd om Barack Obama te feliciteren met zijn verkiezingsoverwinning, meldt CNN. De Republikein is in Boston op weg om zijn concessietoespraak te geven. Daarna volgt Obama's overwinningstoespraak in Chicago.


6.35 uur Drie vragen over de overwinning van Obama
1. Vriend en vijand verweten Obama dat hij in zijn eerste ambtstermijn niet veel gerealiseerd heeft. Zal hij in zijn tweede ambtstermijn kunnen realiseren wat hij de afgelopen jaren niet kon?
Obama heeft net heel wat gedaan: hij heeft met zijn stimulusplan een nieuwe Depressie voorkomen, de ziekteverzekering hervormd, de auto-industrie gered, de regels voor Wall Street herschreven, de Irak-oorlog beëindigd, Osama bin Laden geliquideerd en ga zo maat even door.

Wat hij niet heeft gedaan, is de toon in Washington veranderen. Beide partijen staan meer dan ooit met getrokken messen tegenover elkaar. Obama is er ook niet in gelaagd om de klimaatwet die hij beloofd had door te voeren. In het licht van superstorm Sandy is dat meer dan ooit zijn grootste mislukking.

Veel hangt af van de houding die de Republikeinen nu aannemen. Zij behouden hun meerderheid in het Huis van Afgevaardigden en een blokkeringsminderheid in de Senaat en kunnen dus Obama's initiatieven blokkeren, zoals ze de afgelopen vier jaar steevast deden.

De Republikeinen moeten nu goed nadenken: gaan ze door met hun politiek van obstructie, of zijn ze bereid om compromissen te maken met de herverkozen president? Obstructie heeft hen alvast niet het Witte Huis opgeleverd, dus dat moet tot nadenken stemmen.

Feit is: de Republikeinse partij zit in de greep van haar radicale Tea Party-vleugel. Blijft die doorwegen, of krijgen de gematigde stemmen binnen de partij nu de kans om terrein terug te winnen?

In ieder geval: wat Obama de komende vier jaar kan realiseren, hangt in niet geringe mate af van hoe de Republikeinen zij zich nu heroriënteren.
2. Wall Street zag liever Mitt Romney in het Witte Huis. Wat betekent de herverkiezing van Obama voor de Amerikaanse economie en bij uitbreiding voor de wereldeconomie?

Dat zal al heel snel duidelijk worden, vanwege de zogenaamde 'fiscal cliff'. Tijdens de discussies over het schuldplafond, werd afgesproken dat er automatisch grote besparingen komen - onder andere op het leger - en belastingverhogingen als er voor eind dit jaar geen finale deal uit de bus komt over de begroting.

Obama is bereid tot besparen, maar wil ook de belastingen voor de rijken verhogen. De Republikeinen wilden van dat laatste tot nog toe niet horen. Vraag is ook daar weer of ze nu tot compromissen bereid zullen zijn.

In 2011, tijdens de oorlog over het schuldplafond, waren ze dat niet. Dat kostte Amerika toen zijn hoogste kredietrating. De prijs van obstructie is nu nog hoger: veel economen stellen dat Amerika een nieuwe recessie riskeert als het land zich over de fiscal cliff stort.

Voor het overige: de beurs is onder Obama verdubbeld in waarde. De bedrijfswinsten zijn uitstekend. De werkloosheid blijft hoog, maar zakt stukje bij beetje. Als die lijn wordt aangehouden, klimt de VS zoetjesaan uit het dal.

Een X-factor blijft de eurocrisis. Accidenten in Europa kunnen de hele wereldeconomie - en dus ook Amerika - mee in een nieuwe recessie slepen.

In ieder geval: de VS heeft de op één na grootste economie van de wereld, na de EU. De wereld heeft dus een gezond Amerika nodig.

3. Komt Obama nu naar België zoals hij tot tweemaal toe beloofd heeft aan Di Rupo?

Het zou er maar aan ontbreken. De president brouwt in het Witte Huis naar verluidt zijn eigen bier. Hij kan in België dus ook wat opsteken voor zijn eigen hobby.


6.07 uur politieke étiquette-vraag:
Als Romney weigert om zijn verlies toe te geven, kan Obama het dan maken om zijn overwinningstoepsraak te houden?


6.03 uur Winnaars van de avond: de cijferaars Obama's zege - gesteld dat er geen juridisch touwtrekken en hertellen van komt, nu Mitt Romney de resultaten lijkt aan te vechten - is de overwinning van de koele berekening. Dat Obama zou winnen met een werkloosheid van bijna acht procent, hielden veel Washingtonwatchers lang voor onmogelijk.

Obama wint echter in niet geringe mate omdat hij een exacte wetenschap maakt van de politiek. Zijn grootste wapen in deze verkiezing was de gigantische database waarin hij sinds de campagne van 2008 de gegevens van miljoenen kiezers verzamelt. Obama weet precies wie zijn kiezers zijn en hoe hij ze naar de stembus krijgt.

Ook de cijferaars in de media krijgen gelijk. De laatste weken was er in de pers een koude oorlog aan de gang tussen de traditionele politieke journalisten en columnisten aan de ene kant en de statistici aan de andere.

Terwijl die eerste groep tot vandaag verkondigde dat het een nek-aan-nekrace was die alle kanten uit kon, voorspelden de statistici op websites als RealClearPolitics, Pollster en Nate Silver's FiveThirtyEight-blog voor de New York Times precies het resultaat dat we vannacht zagen.

Silver koppelde daar zelfs een zekerheid van meer dan 90 procent aan. Hij werd door zijn critici afgeschilderd als een fantast, maar krijgt nu meer dan gelijk. 5.50 uur Romney geft zich (nog) niet gewonnenBericht uit het Romney-hoofdkwartier: de Republikeinse kandidaat wil er voorlopig niet van horen dat hij verloren heeft. Romney is er met name niet van overtuigd dat hij verloren heeft in Ohio. Het feestgedruis in het Obamakamp gaat voorlopig door, maar de zaak is nog niet afgelopen. Romney heeft tot nog toe alvast geen concessietoespraak gepland.


5.33 uur Obama op Twitter: 'We're all in this together'Eerste reactie van de 'nieuwe' president Barack Obama op Twitter: 'We're all in this together. That's how we campaigned, that's who we are.' (Dit gaatr over ons allemaal. Dat is hoe we campagne gevoerd hebben, dat is wie we zijn.)


5.23 GAME OVER - OBAMA WINT Uitzinnige taferelen in Chicago. De Empire State Building kleurt Democratische blauw. Op Times Square in New York vallen mensen elkaar in de armen. Het verdict valt vroeger dan verwacht. Maar nadat Obama Ohio, Wisconsin en Iowa achter zijn naam schrijft, is de zaak beklonken. het wachten is nu op de overwinningstoespraak van de herverkozen president. 4.53 uur Obama wint in MinnesotaNet als Pennsylvania en Michigan was dit een van de blauwe staten waar team Romney gehoopt had om de strijd op het laatste moment nog open te gooien. Team Obama noemde dat bluf en lijkt daar nu gelijk in te krijgen. 4.44 uur Wisconsin: Romney voorop, maar voordeel Obama Met een kwart van de stemmen geteld, leidt Mitt Romney in Wisconsin met 50 procent tegen 48. Die voorsprong slinkt echter steeds meer en veel wijst erop dat Obama ze aanstonds helemaal zal uitwissen.

Obama staat het sterkste in grote steden als Milwaukee, waar een derde van de bevolking woont, en Madison, de hoofdstad die goed is voor nog eens tien procent. Daar zijn op dit moment respectievelijk 10 en 33 procent van de stemmen geteld.

De kans is dus zeer groot dat Wisconsin de komende uren kantelt in het voordeel van de president.

Interessant detail: in Rock County waar de Republikeinse running mate Paul Ryan vandaan komt, loopt Obama met bijna een derde van de stemmen binnen voor met 57-42.


4.28 uur Obama loopt weer uit in FloridaMet 87 procent van de stemmen geteld heeft Barack Obama in Forida weer een kleine voorspong genomen op Mitt Romney. Bij een stand van 50-49 loopt Obama een kleine 50.000 stemmen voor. Eerder had Romney een flinterdunne voorspong van een paar honderd stemmen.

Het is zeer goed mogelijk dat Obama's voorsprong nog aandikt, aangezien in Miami, qua bevolking het zwaartepunt van de staat en een Democratisch bastion, nog steeds maar 64 procent van de stemmen geteld is.

Ter herinnering: Obama kan winnen zonder Florida als hij Ohio wint. Daar loopt hij met 55 procent van de stemmen geteld voorop met 50-48. Romney moet in principe Florida én Ohio winnen. Anders gesteld: als Obama Florida pakt, is de verkiezing afgelopen.


4.04 uur Obama wint in New HampshireDit is de eerste strijdstaat die effectief valt. Het is ook de kleinste, met slechts vier kiesmannen, maar die kunnen doorslaggevend zijn als het er op het einde om spant.

Het verlies in New Hampshire is een tegenvaller voor Romney, die er een vakantiehuis heeft en gouverneur was in buurstaat Massachusetts.


3.53 uur Senaat: Republikeinen verliezen zetels in Massachusetts en IndianaIn Massachusetts klopt Elizabeth Warren Scott Brown. In Indiana verslaat Joe Donelly Richard Mourdock.

Brown was de Republikein die in 2010 de onneembaar geachte Senaatszetel van het overleden Democratische monument Ted Kennedy veroverde. Mourdock verloor een veilig geachte zetel nadat hij gezegd had dat zwangerschappen na verkrachting iets zijn 'dat God zo bedoeld heeft.'

Daarmee zijn de Democraten er nu zo geod als zeker van dat ze de meerderheid behouden in de Senaat. Aangezien de Republikeinen eerder de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden veiligstelden, weet de volgende president dat ook hij met een verdeeld Congres te maken krijgt.


3.41 uur Roundup: Op het scherp van de snee

In het Romney-hoofdkwartier in Boston wordt wellicht iets vrijer geademd, maar niet veel. Romney heeft zijn achterstand in Florida goedgemaakt. Daar is het nu met bijna tachtig procent van de stemmen geteld 50-50. Let wel: in de agglomeratie van Miami moeten nog heel wat stemmen geteld worden. Daar valt voor Obama nog heel wat te rapen.

Romney heeft de leiding genomen in Virginia en North Carolina, staten die hij moet winnen om zijn kansen gaaf te houden.

In het cruciale Ohio ligt Obama stevig voor (53-45), maar daar is nog maar 16 procent van de stemmen geteld.

Obama leidt ook in de kleinere staten New Hampshire (55-44, 16 procent geteld) en Colorado (51-47, 47 procent geteld). Romney ligt dan weer op kop in Wisconsin, de thuisstaat van zijn running mate Paul Ryan, maar daar valt op dit moment nog niet zoveel zinnigs over te vertellen, aangezien maar 4 procent van de stemmen verwerkt is.


3.32 Obama wint in PennsylvaniaRomney had gehoopt dat hij die staat zou kunnen wegkapen (Obama won er in 2008), maar dat gaat niet door. Was het wel gelukt, dan had hij de electorale kaart behoorlijk door elkaar geschud en was hij een heel eind op weg naar het Witte Huis. Ergo: Romney's pogingen van de laatste weken om competitief te worden in nieuwe staten lijken mislukt. Alles blijft draaien om de negen battlegrounds waat ar maanden over gepraat wordt. 3.03 uur Exitpolls: Obama leidt in Wisconsin, nek-aan-nek in ColoradoObama zou in Wisconsin volgens de exitpolls winnen met 52-46. In Colorado verwacht men 48-48. Dit zijn belangrijke staten die op het einde van de avond de doorslag kunnen geven.


3.01 uur Obama wint Michigan

De Romney-campagne zei de laatste paar weken dat ze competitief zou zijn in Michigan. Dat blijkt nu fout. Afwachten wat het wordt in Minnesota en Pennsylvania, twee andere blauwe staten die Romney van Obama zei te kunnen wegkapen.


2.50 uur Exitpolls: Ohio blij met redding auto-industrie
59 procent van de kiezers in Ohio is volgens de exitpolls tevreden met Barack Obama's noodplan voor de auto-industrie, 36 procent is dat niet. Dat kan zeer belangrijk blijken voor de uitslag in die staat.

Alleen in Michigan (waar Detroit ligt) zijn er meer autojobs in de VS. Failliete autofabrieken zouden tienduizenden werklozen betekend hebben voor Ohio. Nu doet de staat het au werkgelegenheid beter dan de rest van het land.

Belangrijk: Romney vond destijds dat men de autofabrieken failliet moest laten gaan en dat overheidssteun uit den boze was.

Met 22 procent van de stemmen geteld ligt Obama in Ohio op kop met 58 procent tegen 48. Dat verschil zal de komende uren ongetwijfeld veel kleiner worden, maar als Obama Ohio wint, dan zal hij dat vooral aan zijn noodplan voor de autosector te danken hebben - en aan het feit dat Romney zelf aan de electoraal foute kant van dat dossier ging staan.

Ter herinnering: de voorbije veertig jaar heeft de winnaar in Ohio steeds de hele presidentsverkiezing gewonnen. Geen enkele Republikein is ooit president geworden zonder Ohio.


2.29 uur Hoe Florida in elkaar zit Tot een paar uur geleden was Mitt Romney favoriet in Florida. Nu de stemmen er binnenlopen, ligt Obama voorlopig aan de leiding.

Hoe zit die staat in elkaar? Grosso modo is het noorden van Florida deel van het Diepe Zuiden en dus door en door Republikeins. Het zuiden van de staat is door inwijking van gepensioneerden uit de Midwest en de Oostkust en de influx van Latino-immigranten steeds meer op die delen van het land gaan lijken. Daar liggen de Democraten boven, vooral in de agglomeratie van de miljoenenstad Miami.

Waar Florida doorgaans beslist wordt, is in de zogenaamde I4-corridor, de stook land langs de oost-westsnelweg die de staat in twee snijdt. Daar liggen steden als Tampa en Orlando, suburbs die ongenadig hebben geelden onder de crisis, maar ook landelijke gebieden.

Als Romney en Obama beiden hoog scoren in hun iegen territorium, dan is het in de i4-corridor dat de staat Florida - en mogelijk deze hele presidentverkiezing - beslist wordt.


2.02 uur: Nieuwe resultaten
Volgens CNN wint Obama in Connecticut, Delaware, Washington DC, Illinois, Maryland, Massachusetts, Maine en Rhode Island.

Romney schrijft Oklahoma en South Carolina in zijn kolom.

Dat zijn allemaal verwachte resultaten die niets aan het eindresultaat veranderen. Het wachten blijft op harde cijfers uit de strijdstaten.


2.01 uur Eerste roundup: Obama ligt op koers

Het is nog vroeg, maar op basis van de eerste exitpolls en resultaten heeft Barack Obama het voordeel in de eerste fase van de verkiezingsavond.

Voor Romney vallen de puzzelstukken niet op hun plaats. Hij moest de avond openen met zeges in strijdstaten als Florida, Virginia en North Carolina. Dat is vooralsnog niet uitgesloten (slechts een klein dele van de stemmen is geteld), maar exitpolls en gedeeltelijke resultaten geven aan dat het nergens van een leien dakje loopt voor Romney.

Obama moest in deze fase één of meer strijdstaten wegkapen van Romney. Op basis van de cijfers die we nu hebben, lijkt het aannemelijk dat daarin zal slagen. Pakt de president Florida, dan zal het pleit zelfs sneller beslecht zijn dan verwacht.


1.54 uur Obama op kop in FloridaMet 35 procent geteld heeft Obama 52 procent van de stemmen in Florida. Blijft dat resultaat staan, dan is het game over voor Mitt Romney. Als hij Florida wint, is Obama virtueel zeker van 261 stemmen in het electorale college (270 zijn nodig om te winnen) en zijn zeges in één of twee andere strijdstaten voor hem voldoende om de zaak te bezegelen.


1.38 Exitpolls: Obama boven in Ohio, nek-aan-nek in North CarolinaVolgens de exitpolls zou Obama winnen met 51- procent tegen 48 in Ohio, stelt CNN. In North Carolina wizjen de exitpolls op een gelijke stand (49-49).

Let wel: dat zijn peilingen en geen echte resultaten. Als ze kloppen, dan stevent Romney echter af op een zeer moeilijke avond. Wint Obama Ohio, dan moet de Republikein zo goed als alle andere strijdstaten winnen. Wint Obama tegelijkertijd ook in North Carolina, dan komt hij hoogstwaarschijnlijk meteen aan 270 kiesmannen en is de zaak afgelopen.


1.25 uur Romney wint in IndianaOok dit is verwacht. In 2008 won Obama verassend in Indiana, maar deze keer was al lang vooraf duidelijk de de Republikeinen er weer boven zouden liggen. Romney doet in Indiana dus wat hij moet doen.
1.09 uur Obama wint in Vermont, Romney in KentuckyGeen onverwacht nieuws hier. Een blauwere staat dan Vermont is niet te vinden, een rodere dan Kentucky evenmin.

Het wachten is nu op de strijdstaten Ohio, North Carolina, Florida en New Hampshire, waar de stemming het komende uur eindigt (in het grootste deel van Florida zijn de stembureaus overigens al dicht).

U vindt alle sluitingsuren op onze handleiding voor de verkiezingsnacht.

1.00u uur Stemming eindigt in eerste grote strijdstaat Virginia. Exitpoll: 49-49

Virginia is de eerste strijdstaat waar de stemlokalen dichtgaan. De exitpoll houdt het er op een gelijke stand: 49-49.

In Virginia stonden er lange rijen voor de stembureaus. Een winnaar moet dan ook niet onmiddelijk verwacht worden.

Wint Romney er, dan houdt hij zijn kansen gaaf. Gaat de staat naar Obama, dan zal Romney het zeer moelijk krijgen om aan 270 stemmen te komen in het electorale college.
|
Knack.be biedt u alle uitslagen hier live aan.


12.48 uur Exitpolls: het kan een lange nacht worden

Als de exitpolls tot nog toe één ding aangeven, dan is het dat het wellicht geen walk-over wordt voor één van de kandidaten. Toch is er opmerkelijke informatie te rapen.

Opvallend in Ohio is dat Romney het maar een klein tikje beter doet dan Obama op de vraag wie er beter voor de economie zou zorgen (49-48). Meestal maakt Romney wat dat betreft een groter verschil.

Ohio heeft dan ook de vruchten geplukt van Barack Obama's reddingsoperatie voor de auto-industrie. 37 procent vindt er dat de economie verbeterd is, 29 zegt dat ze hetzelfde is gebleven en volgens 33 procent is ze verslechterd.

In Florida zijn er 67 procent blanke kiezers, iets minder dan vier jaar terug. Dat is in principe slecht nieuws voor Romney en goed voor Obama, die op monsterscores bij minderheden bouwt.

Een gelijkaardig plaatje in Virginia, waar er 21 procent blanke evangelische keizers zijn. Vier jaar terug was dat 28 procent. Blanke evangelicals stemmen in grote meerderheid voor de Republikeinen.

Het zijn geen grote verschillen, maar in een verkiezing waar draait om procenten in individuele strijdstaten kunnen ze doorslaggevend zijn.


12.37 uur: Volg de Amerikaanse verkiezingen hier heel de nachtWe gaan heel de nacht door met het nieuws over de Amerikaanse verkiezingen. Volg deze liveblog en ook:

LIVE verkiezingen
UITSLAGEN per staat
UITSLAGEN op de kaart
IN BEELD Obama of Romney
IN BEELD 20 feiten over de verkiezingen
HANDLEIDING voor de verkiezingsnacht

12.38 De allereerste stemmen lopen binnen In Indiana en Kentucky zijn een deel van de stembureaus gesloten. Beide zijn rode (Republikeinse staten) en hebben dus geen invloed op de einduitslag. In Indiana loopt Mitt Romney met 1% van de stemmen geteld voor met 67-31. In Kentucky leidt hij met 68-30, ook al met 1% geteld.


12.00 uur Eerste exitpolls

De eerste resultaten van de exitpolls zijn binnen. Let wel: het gaat nog niet over uitslagen. Die mogen pas vrijgegeven worden wanneer de stembureaus sluiten.

Nationaal zegt 60 procent van de kiezers dat de economie het belangrijkste thema is.

18 procent van de kiezers is 18-29 jaar, 26 procent is 30-44, 37 procent 45-64 en 19 procent 65 en ouder. Het aantal jonge kiezers in ongewijzigd. Dat is goed nieuws voor Obama. Goed voor Romney is dan weer dat er iets meer oudere kiezers zijn.

Ook raciaal ziet het electoraat er hetzelfde uit als in 2008: 73 procent is bank, 13 procent is zwart en 10 procent is Latino. Opmerkelijk: het is de eerste keer dat Latino's tien procent van het electoraat uitmaken (in 2008 waren ze met negen procent).

'Hij deelt mijn waarden' is voor 28 procent van de kiezers de belangrijkste kwaliteit voor een presidentskandidaat. 29 procent ziet liefst 'een visie voor de toekomst', 19 procent wil graag 'een sterke leider'.


11.55 uur Obama-topaviseur Plouffe: Romney kansloos is Pennsylvania

De Republikeinen maken zich sterk dat Mitt Romney kans maakt op een verassende zege in Pennsylvania, een staat die in 2008 voor Obama koos. Als Romney daar inderdaad in slaagt, is hij goed op weg naar het Witte Huis. Volgens Obama-campagenstrateeg David Plouffe is dat echter zo goed als onmogelijk.

"Als Romney Pennsylvania wil winnen, moet hij daar twee derde van de onafhankelijke kiezers achter zich krijgen", zei Plouffe op CNN. "Dat zal niet gebeuren en het zal in de andere strijdstaten ook niet gebeuren."

"We hebben de verkiezing gekregen die we altijd verwachtten en waar we onze campagne rond gebouwd hadden", zei Plouffe: "Een zeer spannende race in de strijdstaten. Het idee dat we die zouden winnen met tien of twaalf procentpunten, was simpelweg nooit realistisch."


11.41 uur New Jersey: Langer stemmen per e-mailIn New Jersey, waar de kustlijn verwoest is door superstorm Sandy en veel kieslokalen onbruikbaar zijn, is de deadline voor stemmen per e-mail of fax verlengd. In plaats van 17.00 uur vandaag plaatselijke tijd is dat nu 20.00 uur op vrijdag.

Verkiezingsofficials konden de hoeveelheid aanvragen voor stembrieven niet meer aan, meldt de Washington Post.

Normaal gezien is stemmen per brief. fax of e-mail voorbehouden aan militairen of mensen die overzee wonen. Na de ravage van Sandy besliste gouverneur van New Jersey Chris Chistie dat ook permanente inowners van de staat er uitzonderlijk gebruik van mogen maken.


11.09 uur Rechter in Ohio: niks mis met de stemcomputers Verwacht wordt dat er vandaag her en der disputen zullen ontstaan over de stembusgang.

In Ohio eiste een plaatselijke activist dat het stemmen per computer in 25 districten onmiddellijk stopgezet zou worden, meldt de website Politico. De klager, professor politieke wetenschappen Robert Fratrakis van het Columbus State Community College, stelde dat de nieuwe machines kwetsbaar zijn voor virussen en menselijke manipulatie, en dat dat de uitslag van de verkiezing zou kunnen veranderen.

De rechter wees het kortgeding af. Volgens hem was niet aangetoond dat er schade aangericht kon worden.


10.55 uur Vicepresident Biden in 2016 naar de provincieraad?Op weg naar Chicago, waar hij de uitslagen zal volgen met president Obama, stopte vicepresident Joe Biden in een Grieks restaurant in Cleveland, Ohio. Daar wilde een dame weten of hij in 2016 zelf presidentskandidaat zou zijn.

"Ach ik denk dat ik dan weer naar huis ga en mezelf kandidaat stel voor de County Council, ofzo", zei Biden.

Anders gezegd: een provincieraad in zijn thuisstaat Delaware.


10.41 uur Romney: Obama heeft een 'sterke campagne' gevoerd
De Republikeinse presidentskandidaat bezocht zonet een campagnekantoor nabij Pittsburgh in Pennsylvania. "Er is geen reden om de ander af te branden", zei hij daar. "De president heeft een sterke campagne geveord. Ik geloof dat hij een goed man is en ik wens hem het beste toe. Hij is een goed voorbeeld en een goede vader. Maar het is tijd om een andere richting in te slaan. Het is tijd voor een betere morgen."


10.27 uur Referenda over het homohuwelijk, cannabis en de doodstraf
In een groot aantal staten staan er vandaag ook referenda over allerlei onderwerpen op de stembrief. In totaal zijn er meer dan 170. De opvallendste gaan over het homohuwelijk, cannabis en de doodstraf.

In vier staten wordt er gestemd over het homohuwelijk. In Maine, Maryland en Washington gaat het over het rechtsreeks legaliseren van het homohuwelijk. In Minnesota ligt een amendement ter stemming dat het verbod op het homohuwelijk zou inschrijven in de grondwet van de staat.

Sinds 1998 zijn er in de VS 32 referenda doorgegaan over het homohuwelijk. Dat is elke keer verworpen door de kiezer.

In Washington, Oregon en Colorado stemt men over de het decriminaliseren van kleine hoeveelheden cannabis voor persoonlijk gebruik. Vraag is hoe men het conflict zou oplossen met de federale wet, die cannabis nog steeds strafbaar stelt.

De kiezers in Californië mogen beslissen over het afschaffen van de doodstraf.


10.15 uur Niet alleen de president wordt verkozen

Ook 33 zetels in de Amerikaanse Senaat en alle zetels in het Huis van Afgevaardigden (het equivalent van onze Kamer van Volksvertegenwoordigers) staan op het spel. Wellicht behouden de Democraten de controle over de Senaat en blijven de Republikeinen baas in het Huis. Wie ook de volgende president wordt, hij zal dus nog steeds af te rekenen hebben met een verdeeld Congres.


10.00 uur Welkom op de LIVE-blog vanuit de VS. Hier krijgt u de rest van de nacht analyse in real-time.

Volgens Nate Silver, de vermaarde - en ook omstreden - politieke statisticus van de New York Times, heeft Barack Obama 90,9 porocent kans om opnieuw verkozen te worden. Hoe het loopt, wordt deze nacht duidelijk.

De eerste resultaten om naar uit te kijken: de strijdstaten Virginia, waar de stembureaus sluiten om 1.00u Belgische tijd, North Carolina en Ohio (1.30u) en Florida en New Hampshire (2.00u).

Onze partners