Gewonden busongeval Egypte gerepatrieerd

Bij een busongeval in Egypte zijn vrijdag zes Belgische toeristen omgekomen. Er vielen ook verschillende zwaar- en lichtgewonden. Zij werden tijdens het weekeinde gerepatrieerd. De Egyptische regering heeft haar excuses aangeboden voor het ongeval.

Bij een busongeval in het zuiden van Egypte zijn vrijdag zes Belgische toeristen om het leven gekomen. Verschillende andere passagiers op de bus raakten gewond, onder wie enkelen zwaar. Een medische vlucht met de eerste tien gerepatrieerde zwaar- en lichtgewonden landde zaterdagochtend op de luchthaven van Zaventem. Een tweede vliegtuig met negen gewonden landde zondagochtend op Zaventem. Zeven andere inzittenden van de bus kwamen zondag aan op de luchthaven Charles de Gaulle in Parijs.

Het ongeval, dat in de loop van vrijdag door het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken werd bevestigd, gebeurde op de weg van Aswan naar Aboe Simbel, een toeristische bestemming in het zuiden van het land.

Op de bus zaten in totaal 32 Belgische toeristen, die hun reis geboekt hadden bij reisbureau De Feyter uit Hoboken of bij Amontour uit Deinze. De zes Belgen die om het leven kwamen, hadden allen geboekt via Amontour, aldus de reisbijstandsorganisatie Mondial Assistance, dat de hulpverlening vanuit België coördineerde.

Het ongeval zou gebeurd zijn toen de buschauffeur de controle over zijn stuur verloor, waarna het voertuig tweemaal over de kop ging. Volgens de organiserende touroperator was er geen ander voertuig bij het ongeval betrokken, al reed de bus wel in een colonne met andere bussen.

De mensen die bij het ongeval betrokken waren, werden overgebracht naar de Egyptische hoofdstad Caïro. Vandaar werden ze over verschillende ziekenhuizen verspreid.

Prins Filip en prinses Mathilde, die momenteel in Egypte verblijven, brachten vrijdagnamiddag in een ziekenhuis in Caïro een bezoek aan enkele van de gewonden. Premier Yves Leterme en Vlaams minister-president Kris Peeters betuigden hun deelneming aan de getroffen families.

Gewonden gerepatrieerd

In de loop van zaterdag werd begonnen met de repatriëring van de gewonden vanuit Egypte. Zaterdagochtend landde een vliegtuig op de luchthaven van Zaventem met de eerste tien zwaar- en lichtgewonden (onder wie vier kinderen) aan boord.

De gewonden, die werden begeleid door een medisch team met twee artsen en een verpleger, werden daarop in vier ziekenwagens en twee taxi’s naar verschillende ziekenhuizen overgebracht.

Zondagochtend landde een tweede medische vlucht op Zaventem met negen gewonden. Ook zij werden naar ziekenhuizen overgebracht.

Zeven andere passagiers van de bus die het lichtst gewond werden, kwamen zondagochtend met een reguliere vlucht aan op de luchthaven van Charles de Gaulle in Parijs en werden vandaar met taxi’s naar België gebracht.

Voor de repatriëring van de stoffelijke overschotten van de dodelijke slachtoffers van het ongeval is het nog wachten. De lichamen werden zaterdagnamiddag vrijgegeven en naar Kaïro overgebracht.

Egyptische regering biedt excuses aan

Het Egyptische ministerie van Toerisme heeft haar excuses aangeboden voor het busongeval bij minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht, zo raakte zondagavond bekend.

De Egyptische regering belooft een grondig en onafhankelijk onderzoek naar het ongeval. Dat zou al tegen het einde van de week moeten afgerond zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content