Gewezen voorzitter Amerikaans parlement wilde 3,5 miljoen dollar zwijggeld betalen

Dennis Hastert in 2007, toen hij afscheid nam van de politiek © REUTERS
Rudi Rotthier

Dennis Hastert (73), de voormalige Republikeinse voorzitter (speaker) van het Huis van Afgevaardigden, is in beschuldiging gesteld omdat hij bankwetten zou hebben overtreden, en hierover gelogen heeft tegenover het FBI. Hij deed het om een gewezen leerling 3,5 miljoen dollar zwijggeld te kunnen betalen.

Dennis Hastert werkte tussen 1965 en 1981 als leraar en worstelcoach in een middelbare school in Yorkville, op 80 kilometer van Chicago. Hij heeft in die periode, naar diens zeggen, een mannelijke leerling “ongepast aangeraakt”. Volgens de website Buzzfeed zou het gaan meerdere mannelijke leerlingen.

Die feiten zijn verjaard, maar toen de leerling Hastert in 2010 aanpakte, beloofde de politicus hem 3,5 miljoen dollar te betalen om “te compenseren voor en te verbergen dat hij zich voorheen had misdragen”.

1,7 miljoen is daarvan al uitbetaald.

10.000 dollar

Een Grand Jury heeft nu Hastert in beschuldiging gesteld wegens ontduiking van bankenwetten. Hij zou voor de bankautoriteiten verborgen gehouden hebben dat hij voor 950.000 dollar van allerlei rekeningen haalde. Toen het FBI hem ondervroeg over de vele keren dat hij net geen 10.000 dollar van een rekening haalde, zou hij gelogen hebben. Vanaf 10.000 dollar moet er openheid over een transactie geboden worden. HIj zou de banken foute informatie hebben gegeven over de 15 keer 50.000 dollar die hij had afgehaald.

Hastert was van 1999 tot 2007 voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Sinds 2007 werkt hij als rijkelijk betaald lobbyist.

Als hij veroordeeld wordt, riskeert hij gevangenis en een zware boete.

Hastert is niet gearresteerd omdat er “geen risico op vluchtgedrag” bestaat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content