Gewelddadige protesten houden aan in Thailand

03/02/14 om 10:56 - Bijgewerkt om 11:03

Een dag na de verkiezingen in Thailand is het opnieuw onrustig in de hoofdstad Bangkok. Manifestanten zweren dat ze zich vanaf nu nog heviger zullen verzetten.

Gewelddadige protesten houden aan in Thailand

Omstreden verkiezingen in Thailand © Reuters

Aan de omstreden vervroegde parlementsverkiezingen in Thailand hebben beduidend minder mensen deelgenomen dan in 2011, zo heeft de kiescommissie meegedeeld.

In bolwerken van aanhangers van de regering ging zondag tussen 54 en 56 procent van het electoraat naar de stembus. In Bangkok was dat maar zowat 26 procent. Daar wonen veel tegenstanders van de regering en bleven ongeveer 500 van de zowat 6.600 stemlokalen dicht.

In negen zuidelijke provincies, bolwerken van de demonstranten, is helemaal niet gestemd. Er waren zowat vijftig miljoen mensen stemgerechtigd. De opkomst in 2011 bedroeg gemiddeld over het land bij de 75 procent.

Nog geen uitslag

Ook de dag na de verkiezingen is de rust nog niet teruggekeerd in Thailand. Manifestanten zijn opnieuw de straat opgegaan in de hoofdstad Bangkok.

Honderden betogers willen duidelijk maken dat de stembusgang voor hen niets verandert wat betreft hun vastberadenheid om premier Yingluck Shinawatra uit het zadel te lichten. De manifestanten willen bij voorgangers ook geld verzamelen om hun beweging te bekostigen.

De Kiescommissie heeft nog geen enkel officieel resultaat gepubliceerd. De uitslag wordt pas eind februari verwacht. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners