Gewelddadig protest tegen Griekse besparingsmaatregelen

30/04/10 om 15:00 - Bijgewerkt om 15:00

Demonstranten hebben geprobeerd door te dringen tot het Griekse ministerie van Financiën.

In de Griekse hoofdstad Athene zijn betogers tegen de besparingsmaatregelen slaags geraakt met de politie. Demonstranten probeerden het ministerie van Financiën binnen te dringen.

De politie gebruikte traangas om de honderden manifestanten uiteen te drijven nadat verschillende onder hen het politiecordon rond het ministerie wilden doorbreken.

Het protest komt er op een moment dat de gesprekken bijna zijn afgerond over het economisch meerjarenprogramma dat de Grieken moeten uitvoeren in ruil voor het financiële hulpplan ter waarde van 45 miljard euro.

De gesprekken worden gevoerd tussen de Griekse regering, de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds.

Premier wijst op noodzaak maatregelen

De nieuwe besparingsmaatregelen komen bovenop de maatregelen die Griekenland al had aangekondigd om het draconische begrotingstekort terug te dringen. Vorig jaar bedroeg het tekort 13,6 procent van het bruto binnenlands product (BBP).

De Griekse premier George Papandreou zei vrijdag op de televisie dat het land klaar moet zijn voor een nieuwe ronde van besparingsmaatregelen, maar dat ze noodzakelijk zijn voor de bescherming van het land. 'Het is onze vaderlandse plicht om dit te doen', aldus Papandreou.

Onze partners