Geweld tussen Israëli's en Palestijnen escaleert

03/07/14 om 13:13 - Bijgewerkt om 16:50

Het geweld tussen Israëli's en Palestijnen laait opnieuw hoog op nadat de lijken van drie Israëlische jongeren werden teruggevonden en een Palestijnse jongen werd gekidnapt en vermoord.

Geweld tussen Israëli's en Palestijnen escaleert

Palestijnse jongen © Reuters

Extra grondtroepen van het Israëlische leger zijn op weg naar de Gazastrook, nadat Zuid-Israël onder vuur werd genomen door zeker 14 vanuit de Gazastrook afgevuurde raketten. Dat bevestigt het Israëlisch leger, nadat verschillende nieuwssites hierover hadden bericht. De legerwoordvoerder beklemtoonde dat Israël niet geïnteresseerd is in een offensief in de Gazastrook, maar riep Hamas op om de raketaanvallen stop te zetten. "We kijken uit naar een de-escalatie van de situatie, geen escalatie, maar we moeten voorbereid zijn."

Bij de in totaal 15 Israëlische luchtaanvallen in de Gazastrook zijn 11 Palestijnen gewond geraakt. Een vrouw is in kritieke toestand. Dat melden Palestijnse en Israëlische bronnen. De luchtaanvallen vormden een antwoord op de 14 projectielen die op het zuiden van Israël werden afgeschoten.

"Negen van die projectielen kwamen neer op het Israëlische grondgebied en twee ervan zijn onderschept door het anti-tanksysteem", aldus een persbericht van het Israëlische leger.

Wraakactie

In een wijk in Oost-Jeruzalem werd dinsdagavond de 16-jarige Mohammed Abu Khdair ontvoerd. Enkele uren na zijn ontvoering werd zijn lichaam, dat volgens de politie sporen van geweld droeg, teruggevonden vlak bij een bos in het westen van Jeruzalem. Volgens verschillende media is de moord op de jonge Palestijn een wraakactie na de ontdekking, van de drie Israëlische tieners die al een drietal weken vermist waren. Bij de rellen raakten 65 mensen gewond, aldus de Rode Halve Maan. De rellen begonnen in de wijk waaruit de jongen afkomstig was, en verspreidden zich verder naar andere wijken, en zelfs tot in de Oude Stad. De vrees voor nieuwe rellen bij de begrafenis van de jongen, is groot.

Elders in Jeruzalem, voor de residentie van eerste minister Benjamin Netanyahu, voerden zowat 1.000 Israëli's actie tegen geweld en racisme. "Joden en Arabieren moeten samenleven in dit land", zei oppositieleider Yitzhak Herzog. "Extremisten langs beide zijdes waren aan het proberen om een nieuwe cyclus van geweld te beginnen, maar de meerderheid van de Joodse en Arabische gemeenschappen wil in vrede leven."

Molotovcocktails

Ook op de Westelijke Jordaanoever kwam het tot rellen. Op sommige plaatsen gooiden Palestijnse betogers met stenen en molotovcocktails naar de Israëlische ordetroepen, aldus de politie. Daar werden ook 13 "gezochte" Palestijnen opgepakt, in het kader van het onderzoek naar de ontvoering en dood van de drie Israëliërs. Voor de derde keer op rij had Netanyahu's veiligheidskabinet een nachtelijke vergadering om te bespreken hoe Israël zou moeten regeren op de dood van de Israëlische jongeren. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners