Geweld laait op na bloedbad in Egypte

© reuters

Het militaire geweld in Egypte heeft aan meer dan 500 mensen het leven gekost . Intussen neemt de woede van de Moslimbroeders steeds meer toe.

Bij een actie van de politie om de aanhangers van de afgezette Egyptische president Mohammed Morsi te verdrijven, werd woensdag een bloedbad aangericht. Na het opbreken van de protestkampen werd de avondklok afgekondigd.

Na de relatieve rust tijdens het uitgaansverbod zijn donderdag honderden Moslimbroeders op straat gekomen om hun woede te uiten over het miltaire optreden van de Egyptische overheid.

‘Woede niet langer onder controle’

Nadat de Moslimbroeders op straat waren gekomen zijn rellen uitgebroken, waarbij aanhangers van de afgezette Egyptische president Mohammed Morsi een overheidsgebouw in Caïro brand hebben gestoken. “We zullen terugkomen in het belang van onze martelaren!”, scandeerden de betogers in de straten van de hoofdstad. Ze eisen dat de voormalige president – en Moslimbroeder – Morsi opnieuw aan de macht komt.

Gehad El-Haddad, een woordvoerder van de Moslimbroeders, verklaarde aan het persagentschap Reuters dat de woede binnen de beweging, die miljoenen aanhangers telt, niet langer onder controle is.

De Egyptische politie kreeg de toestemming om met scherp te schieten op manifestanten die overheidsbezittingen of ordetroepen aanvallen.

Ruim 500 doden

Aanvankelijk werd het dodental kort na de actie van de politie van woensdag op 278 geraamd. De regering sprak eerder op de dag nog van 421 slachtoffers, maar dat aantal is volgens officiële cijfers intussen opgelopen tot 520. De woordvoerder van het ministerie van Gezondheid, Mohammed Fathalla, voegde eraan toe dat woensdag bij de ontruiming van het protestkamp van de islamisten noordoosten en het zuiden van Caïro 289 doden zijn gevallen.

De overige dodelijke slachtoffers vielen in verschillende provincies. Daar hebben aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi politieposten, overheidsgebouwen en christelijke instellingen aangevallen. De nieuwssite youm7 meldde op gezag van het ministerie dat er voorlopig 3.572 gewonden werden geteld, van wie er 3.106 donderdag nog in behandeling waren.

De Egyptische badplaatsen aan de kusten van de Rode Zee bleven tot nog toe van het geweld gespaard. In de badplaats Hurghada viel woensdagnacht evenwel één dode. Volgens veiligheidskringen kwam een aanhanger van de Moslimbroederschap bij botsingen tussen demonstranten en de politie om het leven.

Volgens de staatsmedia was na middernacht in de meeste delen van het land de rust langzaam teruggekeerd. De televisie berichtte enkel over twee agenten, die voor een politiebureau in El-Arish in de Sinai werden gedood.

Onrust ondanks avondklok

In ieder geval werd het uitgaansverbod – avondklok – niet overal nageleefd. In Alexandria hadden Morsi-aanhangers verschillende straten geblokkeerd en tramwagons in brand gestoken. Sinds woensdag zou de politie ongeveer 560 mensen hebben opgepakt.

Kerken verwoest

Door het oplaaiende geweld tussen politie en aanhangers van expresident Morsi kwamen de gebouwen van de koptische christenen in Egypte donderdag letterlijk onder vuur te liggen. Nadat de politie woensdag was begonnen met de gewelddadige ontruiming van protestkampen in Caïro, vielen sympathisanten van de demonstranten kerken en andere instellingen van de christelijke minderheid in negen provincies aan. Daarbij werden volgens de politie en christelijke activisten 26 kerken verwoest, 13 andere liepen schade op.

Bovendien vielen de extremisten zes christelijke scholen en vier gemeenschapscentra aan. De coördinator van de Egyptische beweging tegen religieuze discriminatie, Mounir Megahed, had voor het begin van het politie-optreden tegen de protestkampen gewaarschuwd dat de afgelopen weken de christelijke minderheid steeds meer bedreigd werd.(Reuters/Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content