Geweld in Egypte escaleert, tientallen doden geteld

© AFP

Het geweld in Egypte escaleert opnieuw. De oproerpolitie schiet op islamisten en doodde velen onder hen. De minister van Binnenlandse Zaken spreekt van een “provocatie” van de Moslimbroeders.

Het geweld in Egypte escaleert opnieuw. De oproerpolitie schiet op islamisten en doodde velen onder hen. De minister van Binnenlandse Zaken spreekt van een “provocatie” van de Moslimbroeders.

Bij botsingen tussen islamisten en de veiligheidstroepen zijn in Kairo tientallen mensen gedood. Volgens de Moslimbroederschap van de afgezette president Mohamed Morsi kwamen

minstens 120 mensen om nadat eenheden van de oproerpolitie een menigte demonstranten aan de rand van hun tentenkamp in de voorstad Nasr City hadden aangevallen. Naar verluidt zouden ook minstens 4.000 mensen gewond zijn.

Het ministerie van Gezondheid sprak aanvankelijk van 38 doden en 239 gewonden. Binnenlandminister Mohammed Ibrahim stak de jongste orgie van geweld op een provocatie van de Moslimbroeders. Hun voortdurende manifestaties zullen snel “op legale wijze” beëindigd worden, zei hij. Het recente bloedbad gebeurde in de Nasr-straat, die naar het betogerskamp

van de Moslimbroederschap voor de Raba-al-Adawiya-moskee leidt.

Duizenden aanhangers van de islamistische organisatie kamperen daar al meer dan drie weken. Ze protesteren tegen de afzetting van Morsi door het leger op 3 juli. De islamist was iets meer dan een jaar geleden na vrije verkiezingen aan de macht gekomen.

In het veldhospitaal van de Moslimbroederschap speelden zich volgens reporters dramatische taferelen af. Steeds weer werden doden en zwaargewonden binnengebracht. Medewerkers van de New York Times telden ruim 49 lijken. Opvallend veel slachtoffers hadden kogelverwondingen aan hoofd en borst. De artsen opereerden letterlijk in het bloed en slaagden er amper in de gewonden te behandelen.

De woordvoerder van de Broederschap, Gehad al-Haddad, verklaarde verbitterd: “Ze (de politie) schiet niet om te verwonden, maar doelgericht om te doden.” Mohammed al-Beltagi, een bestuurslid van de organisatie, schreef op zijn Facebook-pagina: “We hebben met een genocide te maken. Hoelang willen de volkeren van de vrije wereld nog toezien op deze slachtpartijen?”

Uiteenlopende verhalen

De juiste toedracht wordt uiteenlopend verteld. Volgens berichten van deelnemers vertrok een groep uit het protestkamp om de 6-Oktober-Brug over de Nijl in het stadscentrum te blokkeren. Onmiddellijk nadat ze het kamp hadden verlaten, werden de demonstranten door de politie met scherp beschoten. Binnenlandminister Ibrahim zei daarentegen op een persconferentie zaterdag in Kairo: “Het is een truuk van de Moslimbroederschap om een incident te provoceren en sympathie te krijgen”. Volgens hem werden 51 politieagenten en rekruten verwond, twee onder hen zwaar.

Ibrahim stelde een snelle opruiming van de islamistische protestkampen in het vooruitzicht, dat in Nasr City en een ander voor de universiteit van Kairo in de wijk Giza. “De bewoners lijden eronder en de sit-ins blokkeren vitale verkeerswegen in Kairo”, verklaarde hij. Het Openbaar Ministerie onderzoekt overeenkomstige klachten van bewoners.

William Hague: ‘Tijd voor dialoog’

Catherine Ashton, de hoge EU-vertegenwoordigster voor buitenlands beleid, riep na de nieuwe rellen op tot het verzaken van geweld. “Ze roept de verantwoordleijke overgangsautoriteiten op vreedzame en geordende demonstraties te beveiligen”, benadrukte Ashtons woordvoerder. De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague veroordeelde het gebruik van geweld tegen demonstranten in Egypte. Het is nu tijd “voor dialoog en niet de confrontatie”, zei Hague in een zaterdag door BZ in Londen vrijgegeven verklaring.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content