Geweld houdt aan in Syrië ondanks staakt-het-vuren

10/04/12 om 15:01 - Bijgewerkt om 15:01

In het plan van de speciale VN-gezant voor Syrië, Kofi Annan, was voorzien dat het leger zich ten laatste dinsdagochtend om 6 uur (5 uur Belgische tijd) terugtrok uit de dorpen en dat alle geweld ten laatste 48 uur later volledig stopt.

Geweld houdt aan in Syrië ondanks staakt-het-vuren

© AFP

Het ziet er echter niet naar uit dat de wapens zullen zwijgen in Syrië. Volgens activisten zetten de regeringstroepen hun aanval in de provincies Hama en Homs gewoon voort. Ook in Aleppo wordt nog steeds gevochten.

Damascus stemde op 2 april in met het plan-Annan, dat vorige donderdag groen licht kreeg van de VN-Veiligheidsraad. Maar het Syrische regime vroeg schriftelijke garanties van de oppositie om alle geweld stop te zetten, om te kunnen overgaan tot een terugtrekking van de troepen.

De Syrische Minister van Buitenlandse Zaken, Walid Mouallem, beschuldigt Turkije er van het plan Annan te ondermijnen. "Turkije vangt de gewapende groepen op en helpt hen trainingskampen op te zetten. Bovendien mogen de rebellen illegaal de grens oversteken en mogen ze wapens vanuit Turkije naar Syrië smokkelen", zei Mouallem.

"Speciaal gezant van de Verenigde Naties Kofi Annan heeft me aan de telefoon verteld dat zijn wapenstilstand zou zorgen voor een totale ontwapening van de gewapende groepen in Syrië. Maar dat is niet mogelijk wanneer de bewapening van de rebellen en de wapentransfer naar Syrië blijft voortduren door Turkije", zegt Mouallem nog.

Turkse represailles

Ondertussen heeft de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan scherp gereageerd op de beschieting van een Syrisch vluchtelingenkamp op Turkse bodem door Syrische regeringstroepen. "Het is een overduidelijke schending van de grens tussen beide landen", aldus Erdogan vanuit China.

Bij de beschieting vielen twee doden en meerdere gewonden. Ankara waarschuwt voor mogelijke represailles als dergelijke aanvallen zich opnieuw zullen voordoen.

Turkije is lid van de NAVO en een sterke tegenstander van het hardhandig optreden van president Bashar al-Assad bij de opstanden, die ondertussen al meer dan een jaar duren. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners