Geweld Assad tegen burgers blijft ontsporen

© Reuters

Terwijl het Syrische regime opnieuw het vuur opende op burgers op een begrafenis, tracht de internationale gemeenschap de druk op te voeren.

Minstens negen mensen – overwegend burgers – zijn gedood bij nieuw geweld in Syrië, toen in de hoofdstad Damascus deelnemers aan een begrafenis beschoten werden door veiligheidstroepen.
Dat maakte het in Londen gevestigde Syrische Observatorium van de Mensenrechten bekend.

In de wijk Kafar Soussé, in het zuidwesten van de hoofdstad, raakten meerdere mensen gewond toen ordetroepen het vuur openden op de duizenden deelnemers van een begrafenis van twee slachtoffers die werden gedood bij antiregeringsbetogingen, aldus het Observatorium.

België wil snel humanitaire corridors

Ruim zeventig landen zullen de koppen bij mekaar steken in Istanbul, op zoek naar manieren om de bloedige repressie in Syrië te stoppen. Dat het regime van dictator Bashar Al-Assad nog triomfantelijk beweert dat de poging om het omver te werpen “voor eens en altijd mislukt is”, bewijst voor Belgisch buitenlandminister Didier Reynders (MR) dat de druk nog moet worden opgevoerd.

Zespuntenplan

Centraal in de diplomatieke inspanningen staat het zespuntenplan van VN-gezant Kofi Annan. Dictator Bashar al-Assad verklaarde zich bereid daarin mee te gaan, maar niettemin gaat het bloedvergieten onverminderd door. Een tactiek die het regime al van bij het begin van de opstand gebruikt. Van een terugtrekking van het wapentuig is voorlopig geen sprake.

Sancties

De tweede conferentie van de “Vrienden van het Syrische volk” zal dus vooreerst blijven hameren op het plan van Annan, dat voorziet in een onmiddellijk staakt-het-vuren. Tegelijk zullen de EU-landen pleiten voor nieuwe sancties, waarbij ook de Arabische landen stappen zetten. “Doel is de sancties een bredere basis te geven”, aldus Reynders.

Militaire interventie

Voor een militaire interventie ontbreekt het vooralsnog aan internationale steun. “Toch is op korte termijn actie nodig”, aldus de minister. “Misschien kan humanitaire hulp beschermd door blauwhelmen of andere militairen een eerste stap zijn, liefst in samenwerking met beide partijen.” Hij erkent dat Moskou en Peking blijven dwarsliggen, maar “ook Rusland vroeg toch al een dagelijkse stop van het geweld gedurende twee uur voor humanitaire hulp”.

China en Rusland niet naar conferentie

China en Rusland sturen in elk geval hun kat naar de conferentie. Toch is het voor hen moeilijk om hun veto in de Veiligheidsraad “nog weken of maanden vol te houden”, vermoedt Reynders. Zelf wil hij in elk geval meer dan slechts twee uur per dag voor humanitaire hulp, om effectief tot op het strijdtoneel te raken. Maar onomwonden pleiten voor een militaire operatie “heeft momenteel geen enkele zin”.

Reynders: ‘Afbrokkeling regime Assad is cruciaal’

Cruciaal is tot slot de afbrokkeling van het regime van binnenuit. Reynders wil met de internationale gemeenschap dan ook zoveel mogelijk diplomaten en gezagsdragers tot desertie verleiden, eventueel met perspectief op een rol in het “post-Assad tijdperk”.

Binnen de Benelux is hij alvast van plan de violen nog te stemmen op dat punt, om zo met een zwaardere stem te kunnen spreken zondag. Belangrijkste opzet van de internationale conferentie blijft in elk geval de druk op het regime hoog houden, besluit Reynders.

Turkije wil druk opvoeren

Ook voor gastland Turkije is dat het belangrijkste opzet. “Eerste doel van dit forum is de druk op het regime opvoeren opdat de bloedige repressie zou stoppen”, luidt het. Turkije zelf zag sinds de start van de
opstanden al bijna 18.000 vluchtelingen de gemeenschappelijke grens oversteken.

Syrische oppositie aanwezig

Ook de Syrische oppositie tekent zondag trouwens present op de conferentie. Ze wordt vertegenwoordigd door de Syrische Nationale Raad, de belangrijkste coalitie onder de opstandelingen. Hun aanwezigheid
betekent echter niet dat de internationale gemeenschap de raad als officiële vertegenwoordiger van de oppositie erkent. Ook minister Reynders onderstreept dat de samenwerking binnen de oppositie beter
moet, “opdat alle minderheden een duidelijke stem krijgen”.

Tot nu toe is nog geen sprake van echte samenwerking”, aldus nog de Belgische buitenlandminister.

Annan niet naar conferentie om neutraliteit te bewaren

VN-gezant Annan zal er in Istanboel dan weer niet bij zijn, om zo zijn neutraliteit als bemiddelaar zoveel mogelijk te kunnen bewaren. Zijn zespuntenplan omvat een onmiddellijk staakt-het-vuren onder VN-toezicht, toegang voor humanitaire hulp, vrijlating van gevangenen, vrije toegang voor journalisten, recht op vreedzame betogingen en een intern politiek hervormingsproces. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content