Geweerschoten en plunderingen in Abidjan

12/04/11 om 15:37 - Bijgewerkt om 15:37

Daags na de arrestatie van de Ivoriaanse ex-president Laurent Gbagbo zijn in verschillende wijken van Abidjan geweerschoten te horen. Er is ook sprake van plunderingen.

Geweerschoten en plunderingen in Abidjan

© Reuters

Daags na de arrestatie van de Ivoriaanse ex-president Laurent Gbagbo zijn in verschillende wijken van Abidjan geweerschoten te horen. Er is ook sprake van plunderingen. Dat melden verschillende internationale media dinsdag.

De plunderingen deden zich vooral in het noorden van Abidjan voor. "Gewapende mannen aan boord van verschillende 4x4's forceerden de toegangspoort van een woning en kwamen enkele minuten later het huis uit met een televisie en andere elektrische toestellen. Ook de wagen die er stond, werd meegenomen," zei een inwoner van de wijk Cocody-2 Plateaux aan persagentschap AFP.

Rechtszaak

Na weken van hevige gevechten werd Gbagbo maandag in zijn residentie in Abidjan, de belangrijkste stad van het land, opgepakt door troepen van de verkozen president Alassane Ouattara, die daarbij militaire steun kregen van Frankrijk en de VN-missie in Ivoorkust.

Ouattara kondigde maandagavond aan dat er een gerechtelijke procedure komt tegen Gbagbo, die weigerde op te stappen nadat hij de presidentsverkiezingen van november vorig jaar had verloren, en zijn vrouw en medewerkers.

Doden

In een televisietoespraak riep Ouattara het volk op "zich te onthouden van elke vorm van represaille of geweld." Hij kondigde ook de oprichting van een 'waarheids- en verzoeningscommissie' aan, die de schendingen van mensenrechten tijdens de machtsstrijd onder de loep moet nemen.

Volgens cijfers van de Verenigde Naties zijn sinds eind maart zo'n 536 mensen omgekomen bij gewelddadige confrontaties in het westen van Ivoorkust. Het Rode Kruis spreekt over minstens 800 doden in de stad Duékoué alleen al.

Vluchten

Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines zal ten vroegste volgende week opnieuw naar Abidjan vliegen. De vlucht van woensdag noch die van zondag zal plaatsvinden. De situatie in Ivoorkust wordt op de voet gevolgd, zo liet een woordvoerster dinsdag weten.

Brussels Airlines schroefde het aantal heen-en-terugvluchten tussen Brussel en Abidjan op 27 maart terug van zes naar twee. (Belga/KVDA)

Onze partners