Gewapende mars op Washington gepland op ‘4th of July’

© Reuters
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

Amerikaanse wapenliefhebbers willen op 4 juli, de nationale feestdag in de VS, de hoofdstad binnenmarcheren met geladen vuurwapens. De politie zegt dat ze er niet in komen.

“Een daad van burgerlijke ongehoorzaamheid”, zo noemt organisator Adam Kokesh de gewapende mars, waar op zijn website al 2500 deelnemers voor ingetekend hebben. De betogers blazen op de 4th of July verzamelen op het Arlington National Cemetery in Virginia, waar het legaal is om een geladen wapen te dragen. Vervolgens willen ze over de Memorial Bridge Washington over de Potomac-rivier de hoofdstad binnenmarcheren, waar dat niet mag.

De politie van Washington kondigt aan dat de betogers de hoofdstad niet gewapend binnen mogen. Wellicht zullen beide gewapende groepen dan ook op de brug tegenover elkaar komen te staan. De politie van Washington krijgt daarbij versterking van de U.S. Park Police, die instaat voor de beveiliging van de monumenten in de hoofdstad.

Tirannie

Als je hier komt om tegen het beleid van de regering te protesteren, is dat heel goed”, zei Cathy Lanier de politiecommissaris van de Amerikaanse hoofdstad aan de krant The Washington Post. Zij gaf aan dat haar korps de betogers aan het uiteinde van de brug zal opwachten. “Als je komt om de wet te overtreden, dan zullen we actie ondernemen.”

Kokesh (31), een Irak-veteraan, zegt dat zijn mars op Washington bedoeld is als protest tegen de ’tirannie’. Dat is een term waarmee Amerikaans rechts, en in het bijzonder de Tea Party en vuurwapenfanaten, de regering Obama frequent aanduiden.

Hoe dan ook is het niet denkbeeldig dat de politie iedereen zal arresteren die Washington gewapend probeert binnen te komen. Gevreesd wordt dat het daarbij tot geweld kan komen.

‘Vrije mensen niet welkom’

“Wij zullen met onze geladen geweren over de schouders marcheren om de regering te laten zien dat we niet geïntimideerd zijn en niet door de knieën gaan voor tirannie”, schrijft Kokesh op zijn website. “Dit zal een geweldloos gebeuren zijn, tenzij de overheid ervoor kiest om geweld te gebruiken. Als we fysieke tegenstand op onze weg vinden, zullen we vreedzaam rechtsomkeert maken. Dan hebben we aangetoond dat vrije mensen niet welkom zijn in Washington.”

“Er is een kleine kans dat er geweld gebruikt zal worden, zoals dat wel vaker is gebruikt door de regering”, schijft hij verder. “Het moet duidelijk zijn dat iedereen die betrokken is bij dit evenement zichzelf zonder weerstand zal laten arresteren als hij respectvol benaderd wordt door de agenten van de staat. Wij zeggen op de subtielst mogelijke manier dat wij liever rechtop sterven dan te leven op onze knieën.”

Cultuuroorlog

De vuurwapens zijn een heet hangijzer in de VS sinds de schietpartij op de Sandy Hook-school in Newtown (Connecticut) in december. Daar kwamen twintig kinderen en zes volwassenen om. Vorige maanden faalde een nieuwe, strengere wapenwet in het Amerikaanse parlement.

Dat wil echter niet zeggen dat het debat afgelopen is. Politieke voorstanders van beperkingen op wapenbezit kondigden al aan dat ze een nieuwe poging zullen doen om hun slag thuis te halen in het Congres. Ook de National Rifle Asssociation (NRA), de machtigste pro-vuurwapenlobbygroep in Washington, gaat verder op haar élan.

“Dit is geen strijd over vuurwapenrechten”, zei de nieuwe NRA-voorzitter James Porter op het congres van de organisatie afgelopen weekend in Houston. “Dit is een cultuuroorlog. Jullie hier in de ze zaal vechten voor de vrijheid. Wij zijn de beschermers.”

Provocateurs

Volgens Infowars, de in Amerikaanse ultrarechtse kringen toonaangevende website van samenzweringstheoreticus Alex Jones, bestaat de kans dat de Amerikaanse overheid de betoging zal aangrijpen om geweld uit te lokken.

“Een gewapende mars kan al te makkelijk gekaapt worden door de regering, die altijd op zoek is naar kansen om wapeneigenaars als gekken af te schilderen”, schrijft Infowars. “Al wat je moet doen, is een paar dozijn FBI-provocateurs laten meebetogen en dan een paar politieagenten de betogers laten lastigvallen. Vervolgens openen de FBI-mannen – die gespecialiseerd zijn in het opzetten van ‘false flag’-operaies in de VS – het vuur op de politie.”

Infowars schreef eerder ook dat de bomaanslag in Boston opgezet was door de FBI.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content