Gewapende groep in Texas publiceert adressen van ‘moslims en hun sympathisanten’

Beeld van het gewapend protest aan de moskee in Irving, Texas © Twitter
Rudi Rotthier

De leider van een groep die zaterdag met wapens manifesteerde aan een moskee in de Texaanse stad Irving, heeft op zijn Facebookpagina de namen en adressen gepubliceerd van plaatselijke moslims en ‘moslimsympathisanten’. Het is een van vele incidenten die Amerikaanse moslims zorgen baren.

De leider van de groep, David Wright III, is blijkens zijn Facebookpagina een aanhanger van de conservatieve Republikeinse presidentskandidaat Ted Cruz.

Wright verklaarde eerder aan de Dallas Morning News dat het gewapend protest “niet bedoeld was als intimidatie”. De wapens, tijdens een protestactie die werd bijgewoond door en stuk of tien leden van de groep ‘Bureau on American Islamic Relations’, waren volgens hem bedoeld ter zelfverdediging. “We zijn vreedzaam gekomen en we zijn vreedzaam weer weggegaan”. (de Dallas Morning News verwierp die argumentatie in een editoriaal: “Hoe zouden christenen zich voelen als gewapende moslims voor hun kerk actie zouden voeren?”)

Wright en zijn groep zijn ervan overtuigd dat ook de VS heel weldra het doelwit zal worden van een aanslag zoals in Parijs.

‘Petje te boven’

De publicatie van de namen heeft ook te maken met een eerder dispuut in Irving, waar de gemeenteraad in maart van dit jaar, onder aanvoering van burgemeester Beth Van Duyne, met nipte meerderheid een motie aannam waarin stond dat “alleen Amerikaanse wetten” mogen gelden in Amerikaanse rechtbanken.

De gemeenteraadszitting volgde op, voor zover viel na te trekken, valse geruchten dat binnen de moskee van Irving een shariarechtbank actief was. De woorden islam, sharia of religie kwamen in de motie niet voor, wat burgemeester Van Duyne in staat stelde de beschuldigingen over religieuze haat weg te wimpelen. “Waarom iemand zou voelen dat dit getuigt van haat en vooroordeel”, verklaarde ze tijdens de gemeenteraadszitting, “gaat mijn petje te boven”. Velen dachten er anders over, en vonden dat moslims specifiek geviseerd werden. De burgemeester zelf dacht er overigens zelf net zo over, als ze off the record praatte, berichtte de Dallas Morning News. Daarom kwamen moslims en anderen tussen in het debat. De namen en adressen van degenen die toen tegen de motie argumenteerden, worden nu door David Wright III op zijn Fabebookpagina gedeeld.

Volgens de politie zou de groep van Wright geregeld gewapend willen manifesteren aan de moskee, wat wettelijk toegelaten is in Texas. Zaterdag komt er wel een tegenmanifestatie, waarvoor al 100 inschrijvingen zouden binnenzijn.

Enkele maanden geleden kwam Irving in het nieuws, nadat een 15-jarige leerling werd gearresteerd. Een leraar verdacht hem ervan dat hij een bom bij zich had. In realiteit ging het om een digitale klok, die de leerling zelf had geassembleerd. De jongeman, of zijn familie, hebben een schade-eis van 15 miljoen dollar ingediend.

‘Meer dan alarmerend’

De gebeurtenis in Irving, met de gewapende actie en de namenlijsten, is uitzonderlijk, maar in verschillende media duiken verslagen op van ongeruste tot angstige moslims.

“In Parijs gebeurt iets wat we haten, maar wij dragen de gevolgen”, aldus een getuige in The New York Times. Moslims klagen erover dat ze op straat uitgescholden worden, bespuwd en bedreigd.. De doelwitten zijn vooral vrouwen met hoofdbedekking. In Brooklyn werden twee moslima’s aangevallen door een man die zich had bekendgemaakt als “een postbeambte”. Hij diende de ene vrouw een elleboogstoot toe, terwijl hij de andere bespuwde. Hij dreigde ermee dat hij hun “tempel” in brand zou steken. De man werd gearresteerd en is in beschuldiging gesteld.

“Het is nu erger qua toon en inhoud dan na 11 september”, aldus Khalid Latif, imam en directeur van het islamitisch centrum van New York University. Hij noemt de toestand in de Times “meer dan alarmerend”.

Het helpt ook niet dat enkele Republikeinse presidentskandidaten voet vooruit moslims aanvallen. Donald Trump, die zonder bewijs verklaarde dat hij “duizenden en duizenden” moslims in New Jersey heeft zien juichen tijdens 11 september, heeft al gepleit voor “dingen die we een jaar geleden niet voor denkbaar zouden gehouden hebben”, streng toezicht, registratie van moslims (over hoeveel en dewelke lopen zijn uitspraken uiteen, maar soms lijkt hij te suggereren: alle moslims). Trump gaf ook al aan dat “wellicht” radicale moskeeën gesloten zullen moeten worden. Een andere kandidaat, Ben Carson, vergeleek de Syrische asielzoekers dan weer met dolle honden, waartegen je je kinderen beschermt. “Dat betekent niet dat ik alle honden haat”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content