Gewapende groep gijzelt 43 VN-blauwhelmen op Golanhoogte

28/08/14 om 17:57 - Bijgewerkt om 17:57

43 VN-blauwhelmen worden door een gewapende groep gevangen gehouden op het Syrische deel van de Golanhoogte. Nog eens 81 andere blauwhelmen zitten vast.

Gewapende groep gijzelt 43 VN-blauwhelmen op Golanhoogte

Rookpluimen boven de Golanhoogte © Reuters

Dat melden de Verenigde Naties (VN). Het gaat om medewerkers van de Undof-missie (UN Disengagement Observer Force) van de VN.

Grensovergang

De 43 gijzelaars werden tijdens gevechten tussen rebellen en het Syrische leger gevangengenomen in de buurt van de grensovergang in Quneitra, dat het Syrische deel van de Golanhoogte verbindt met het door Israël bezette deel.

Wie ze gevangen houdt of welke nationaliteit de blauwhelmen hebben, is niet duidelijk.

De 81 andere blauwhelmen zitten 'momenteel vast op hun posities in de buurt van Ar Ruwayhinah en Burayqah'.

Aan de Undof-missie nemen volgens de VN 1.223 blauwhelmen, uit de Fiji-eilanden Ierland, India, Nepal, Nederland en de Filipijnen, deel.

Veroverd

De rebellen veroverden gisteren de Quneitra-passage na lange gevechten met het Syrische leger. De passage was in juni 2013 al kort in handen van Syrische rebellen, maar werd snel weer door het Syrische leger heroverd.

Ook in maart en mei 2013 werden VN-soldaten al eens betrokken bij het geweld aan de Golanhoogte. Toen kwamen ze ongedeerd weer vrij.

Oorlog

In juni is het Undof-mandaat verlengd tot eind 2014. Doel van de VN-missie is waken over het staakt-het-vuren tussen Israël en Syrië.

Israël veroverde in 1967 het ruim 1.200 km2 grote gebied van Syrië, 510 km2 is nog onder Syrische controle. Officieel is Israël in oorlog met het buurland. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners