Gevangen mijnwerkers Chili ingelicht over hun lot

26/08/10 om 11:07 - Bijgewerkt om 11:07

De 33 kompels die al drie weken geblokkeerd zitten, weten nu dat het nog maanden kan duren voor ze gered worden.

Gevangen mijnwerkers Chili ingelicht over hun lot

© EPA

De 33 mijnwerkers die al drie weken geblokkeerd zitten in een mijn in Chili, weten nu dat het nog maanden kan duren voor ze gered worden. De autoriteiten hebben hen dat laten weten.

Dat heeft de Chileense minister van Gezondheid Jaime Manalich bekendgemaakt.

"We hebben hen gezegd dat ze niet gered kunnen worden vóór de nationale feestdag (18 september), en dat we hopen hen voor Kerstmis terug te zien," zei Manalich. Volgens de minister reageerde de kompels kalm op het slechte nieuws.

Gevangen

De mijnwerkers zitten sinds 5 augustus gevangen in de mijn van San Jose nabij Copiapo, na een verzakking in de hoofdingang. De 33 kompels zitten in een schuilplaats van circa 50 vierkante meter.

Pas afgelopen weekend kregen de Chileense autoriteiten bevestiging dat de mijnwerkers nog in leven zijn. De voorbije dagen kregen de kompels via een dunne schacht al water en voedsel, medicijnen en kleine lampjes. Er worden ook antidepressiva voorzien.

Omdat een gang moet geboord worden die breed genoeg is om de mijnwerkers een voor een naar boven te halen, kan het nog vier maanden duren voor ze allen uit hun hachelijke situatie worden gered.

Programma

De autoriteiten hebben een speciaal programma opgesteld om de mijnwerkers mentaal en fysiek gezond te houden. Ze moeten slank genoeg blijven om door een gang omhoog te kunnen.

Ook is de hulp ingeroepen van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA, die ervaring heeft met astronauten die het lange tijd in een kleine ruimte met weinig voedsel moeten stellen.

Lees meer over:

Onze partners