Gevaarlijke escalatie tussen Japan en China in Oost-Chinese Zee

© Reuters
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

De spanningen tussen Japan en China over een betwiste eilandengroep in de Oost-Chinese Zee laaien weer fel op.

De spanningen tussen Japan en China over een betwiste eilandengroep in de Oost-Chinese Zee laaien weer fel op. Beide landen hebben schepen in het gebied. De Japanse premier Shinzo Abe waarschuwt dat zijn land met geweld zal reageren als China probeert om op de archipel aan land te gaan.

China heeft een vloot van acht schepen gestuurd naar de eilanden die door beide landen geclaimd worden – Senkaku in het Japans en Diaoyu in het Chinees – als reactie op de reis van tien vissersboten met aan boord 80 Japanse activisten naar het gebied. De activisten worden geschaduwd door de Japanse kustwacht. Ze zijn niet aan land gegaan.

De vloot die Peking stuurde is de grootste aanwezigheid van China in het gebied sinds Japan in september vorig jaar een deel van de eilandengroep nationaliseerde, wat tot hevige protesten in China leidde. De archipel is de lont in het kruitvat tussen beide grootmachten.

‘Als een inbreuk op ons grondgebied wordt gemaakt of het lijkt dat er voet aan land wordt gezet op de eilanden, dan zullen we scherp reageren,’ zei de Japanse premier Shinzo Abe in het parlement.

Provocatie

China is, net als Zuid-Korea, ook boos over een bezoek van 168 Japanse functionarissen afgelopen weekend aan het Yasukuni-schrijn, dat gesneuvelde soldaten eert. Onder die gesneuvelden zijn ook oorlogsmisdadigers die na WO II zijn geëxecuteerd.

De Senkaku-/Diaoyu-eilanden:

Grotere kaart weergeven

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content