'Gevaarlijke confrontatie' tussen Iraanse schepen en VS-destroyer (video)

25/08/16 om 01:43 - Bijgewerkt om 04:05

Vier kleine Iraanse militaire schepen zijn dinsdag in volle snelheid en met hun wapens open en bloot het Amerikaanse oorlogsschip USS Nitze genaderd in de Straat van Hormuz. Dat meldt een verantwoordelijke van het Amerikaanse ministerie van Defensie, die spreekt van een "gevaarlijke en onprofessionele" confrontatie.

'Gevaarlijke confrontatie' tussen Iraanse schepen en VS-destroyer (video)

Beelden vanaf VS-destroyer Nitze © /

Het Amerikaanse schip heeft tien vuurpijlen afgevuurd, liet zijn fluitsignaal ettelijke afgaan en probeerde tevergeefs te communiceren met de Iraanse schepen, aldus admiraal John Richardson. De Iraanse schepen gaven de indruk dat ze de destroyer wilden "onderscheppen", aldus een VS-legerbron.

Het incident vond plaats in de internationale wateren van de Straat van Hormuz, een belangrijke internationale handelsroute, ten zuiden van Iran en ten noorden van de Verenigde Arabische Emiraten.

Volgens de nieuwswebsite van het Amerikaanse leger, Stars and Stripes, moest de USS Nitze, die ballistische raketten kan afvuren, van koers veranderen om een botsing te vermijden. De mogelijkheden voor het schip om uit te wijken waren echter beperkt, omdat het zich in de buurt van olieplatforms bevond.

'Hoe reageren op uitdagingen?'

De Iraanse schepen zijn uiteindelijk op 300 meter van de destroyer genaderd alvorens weg te varen, aldus de Defensieverantwoordelijke nog.

Archiefbeeld van de USS Nitze

Archiefbeeld van de USS Nitze © REUTERS

Het is een nieuw voorbeeld in een serie van incidenten. In januari werd de bemanning van twee Amerikaanse verkenningsschepen, die in Iraanse wateren voeren, opgepakt door de Iraanse marine. De tien bemanningsleden werden 24 uur later weer vrijgelaten, en het incident zorgde voor zware diplomatieke spanningen tussen beide landen. Maar er zijn, volgens de Amerikanen, steeds meer gevallen van uitdagend gedrag van de Iraanse marine.

"We moeten ons afvragen wat de nieuwe norm wordt", aldus admiraal Richardson, geciteerd door ABC News, en hoe de VS zullen reageren "op de uitdagingen".

(Belga/RR)

Onze partners