Getrouwen van president François Hollande domineren nieuwe Franse regering

26/08/14 om 19:49 - Bijgewerkt om 19:49

De Franse premier Manuel Valls heeft een nieuwe regering gevormd, een dag nadat het ontslag van zijn eerste regering indiende wegens scherpe kritiek van minister van Economie Arnaud Montebourg op het beleid.

Getrouwen van president François Hollande domineren nieuwe Franse regering

Najat Vallaud-Belkacem wordt de eerste vrouwelijke minister van Onderwijs © Belga Image

Emmanuel Macron (36) vervangt Montebourg als minister van Economie. Hij is een voormalige zakenbankier die economisch en financieel adviseur was van Hollande. Hij staat duidelijk voor een meer liberale lijn, wat erop wijst dat Hollande en Valls een meer sociale politiek niet echt genegen zijn.

Benoit Hamon wordt als minister van Onderwijs afgelost door Najat Vallaud-Belkacem, een van de opkomende talenten in de socialistische partij van Hollande. Vallaud-Belkacem, ook al 36, was tot maandag minister voor Vrouwenrechten. Zij wordt de eerste vrouw in de geschiedenis van de 56 jaar oude Vijfde Franse Republiek die het departement onderwijs krijgt.

Fleur Pellerin, staatssecretaris voor Buitenlandse Handel, volgt Aurélie Filippetti op als minister van Cultuur.

Getrouwen

Veel getrouwen van Hollande behouden hun post in de nieuwe Franse regering. Michel Sapin blijft op Financiën, en krijgt er dus niet Economie bij, zoals geruchten suggereerden. Laurent Fabius blijft minister van Buitenlandse Zaken, en Jean-Yves Drian behoudt Defensie. Segolène Royal, de vroegere levenspartner van Hollande, blijft minister van Milieu. Christiane Taubira blijft op post als minister van Justitie en Bernard Cazeneuve houdt Binnenlandse Zaken in handen.

Duidelijkheid en eenheid

De regering Valls II blijft paritair samengesteld, met acht mannen en acht vrouwen naast Valls als eerste minister.

Hollande had duidelijk aangegeven dat zijn nieuwe regering er een moest zijn van 'duidelijkheid over de lijn, het gedrag, de samenstelling en de meerderheid'. Hij wou een ministerploeg waarin alle neuzen in dezelfde richting staan. Nodig waren 'eenheid van handelen, respect en solidariteit', aldus het Elysée.

Economie

Hollande en zijn regering slagen er (voorlopig) niet in de sputterende Franse economie weer op gang te krijgen. Onze zuiderburen kampen met een hoge werkloosheid.

Montebourg en Hamon hadden het voorbije weekend openlijk kritiek geuit op het in hun ogen te rechtse besparingsbeleid van Hollande. Valls bood daarop het ontslag van zijn regering aan. (Belga/KVDA)

Onze partners